Koliko vjernika u Njemačkoj čita Bibliju? Rezultati istraživanja su poražavajući

Polovica Nijemaca (52%) ima kod kuće Bibliju, ali je većina ne čita. U Njemačkoj samo 1,6 posto ljudi čita Bibliju svaki dan, iako polovica stanovništva pripada jednoj od povijesnih crkava.

Novo istraživanje koje je objavilo Sveučilište u Leipzigu pokazuje da samo 1,6% stanovništva svaki dan čita dio Biblije. U 2014. bilo ih je dvostruko više (3,1%).

3,2% kaže da čita Bibliju jednom tjedno, a svaki deseti otvori Knjigu nad knjigama jednom godišnje.

Istraživanje je pokazalo da Bibliju čita više muškaraca nego žena. Prvi kontakt sa Svetim pismom obično se događa u crkvenim kontekstima ili na vjeronauku u školi. Teško je pronaći populaciju koja prvi put počinje čitati Bibliju nakon 14. godine.

Čini se da ove brojke potvrđuju percepciju čelnika njemačke vlade, Olafa Scholza, koji je nedavno rekao da je “jedan od rijetkih u Njemačkoj koji je pročitao cijelu Bibliju”. Kancelar Scholz zatim je rekao da mu nije ugodno govoriti u javnosti o svojoj osobnoj vjeri ili njezinom nedostatku.

VIDI OVO: Gdje početi čitati Bibliju? Ovih 6 savjeta će vam pomoći

Nizak interes među glavnim crkvama

U Njemačkoj je oko polovice stanovništva još uvijek pripadnik ili Rimokatoličke crkve ili Luteranske protestantske crkve. Imajući to na umu, “iznenađujuće je slabo korištenje Biblije među katolicima i protestantima”, rekli su istraživači.

Istraživanje iz 2019. pokazalo je da samo 67% protestanata koji se sami izjašnjavaju vjeruje u postojanje Boga.

Vjerske manjine kao što su evanđeoski kršćani, članovi slobodnih crkava, pokazuju veću predanost biblijskim učenjima i više posjećuju crkvu.

Nije čitana, ali je još uvijek utjecajna

Oni koji ne čitaju Bibliju rekli su istraživačima da ne smatraju da su teme iz Biblije relevantne za njihov osobni život (80% je tako reklo). Unatoč tome, istraživači zaključuju da se kršćansko Sveto pismo u Njemačkoj još uvijek smatra “važnom društvenom ostavštinom”.

90% čitatelja Biblije i 63% onih koji je ne čitaju vjeruje da Biblija prenosi središnje norme i vrijednosti društva. Među onima koji ga često čitaju, njih 46% smatra da se politika i javni život trebaju temeljiti na biblijskim vrijednostima.

VIDI OVO: Zašto svakodnevno trebamo čitati Bibliju?

Digitalna i kreativna uporaba Biblije

Gert Pickel, jedan od istraživača, predložio je proširenje postojećih digitalnih usluga vezanih uz Bibliju, koje sve više koriste mlađi ljudi. Mogao je zamisliti i zajedničke sastanke čitanja Biblije u crkvenim domovima za umirovljenike, na primjer.

Međutim, za sada digitalni formati ne zamjenjuju tiskanu Bibliju. Prema studiji, oko 11% čitatelja Biblije često koristi Bibliju kao e-knjigu, kao aplikaciju ili na web stranicama na internetu. Audio Bibliju često koriste osobito stariji ispitanici (9%).

NAJNOVIJE!