Molitva može preoblikovati vaš mozak … i vaš život

Sa svakom mišlju, riječju i radnjom djelujete na vaš mozak, a molitva može preoblikovati vaš mozak i stvarnost.

Sve što radimo (u dobru i u zlu) oblikuje mozak. Poput mišića, što više vježbate mozak u određenom smjeru, on postaje jači.

U mozgu postoji cjelokupna mreža i bilo koji broj duhovnih, religioznih ili meditativnih praksi može aktivirati i poboljšati različite dijelove, kaže dr. Andrew Newberg, neuroznanstvenik koji je proučavajući učinke molitve i meditacije na mozak 25 godina.

Newberg se specijalizirao za područje neuroteologije, popularni naziv za proučavanje teologije i mozga. Direktor je istraživanja na Marcus Institute of Integrative Health i profesor na Sveučilištu Thomas Jefferson u Villanovi, Pennsylvania.

Napisao je više od 10 knjiga, uključujući “Kako Bog mijenja vaš mozak” i “Kako prosvjetljenje mijenja vaš mozak”, te je skenirao mozgove časnih sestara, budističkih redovnika i ateista.

Molitva može promijeniti mozak

Molitveni rituali mogu nam pomoći da dosegnemo te više, naprednije razine samosvijesti i svijesti—i doslovno promijenimo svoj mozak.

Skeniranje mozga pokazalo je da molitva i meditacija povećavaju aktivnost u frontalnim režnjevima (iza čela), koji su povezani s pažnjom i fokusom. “Frontalni režanj se uključuje kada se koncentrirate”, objašnjava Newberg. Ovo područje također pomaže regulirati naš emocionalni sustav te smanjuje stres i tjeskobu.

Oni koji dugo prakticiraju molitvu imaju “deblje” prednje režnjeve – povezane s koncentracijom i fokusom – jer ovaj dio postaje “jači, bolji i učinkovitiji”, dodaje Newberg.

Također, manja je aktivnost u tjemenom režnju, području povezanom s našim osjećajem za prostor i vrijeme.

U biti, ljudi koji se mole imaju veći osjećaj jedinstva i transcendencije – a osoba koja se moli osjeća se povezanom i usklađenom s Bogom, kaže Newberg.

Molitva stimulira serotonin u mozgu

Osim toga, molitva stimulira serotonin (stabilizator raspoloženja) i dopamin (sustav nagrađivanja i zadovoljstva), kemijski glasnici koji komuniciraju sa živcima i utječu na to kako gledamo na svijet.

Što se više bavite molitvom i meditativnim aktivnostima, to su dugotrajnije i dublje promjene u mozgu. “Neuroni koji se aktiviraju zajedno, povezuju se zajedno” je popularna izreka koja sažima kako se naši moždani putovi pojačavaju ponavljanjem. Svaki put kad nešto učinite, dublje urezujete put, povećavajući vjerojatnost da ćete to ponoviti.

Kontemplativne prakse mogu nam pomoći da moduliramo svoje emocionalne reakcije i zadržimo drugačiju postavljenu točku u svijetu, kaže Newberg.

NAJNOVIJE!