Nadbiskup opravdava LGBT zastave na lijesovima u meksičkoj katedrali

Potpredsjednik Meksičke biskupske konferencije, nadbiskup Gustavo Rodríguez Vega, opravdao je postavljanje LGBT zastava na lijesove gay aktivista i njegovog partnera tijekom njihova sprovoda održanog u katedrali u Aguascalientesu.

Lijesovi su bili prekriveni zastavama tijekom mise zadušnice “nebinarnog” suca i aktiviste Ociela Baene i osobe s kojom je bio u vezi, koja je održana 14. studenog ujutro.

Oba su tijela pronađena s naznakama nasilja u Baeninoj kući 13. studenoga. Ured državnog odvjetnika države Aguascalientes izvijestio je u izjavi objavljenoj na Facebooku tog dana da “sve ukazuje da bi to mogla biti osobna stvar”, budući da je “oštar instrument” pronađen u rukama jednog od pokojnika.

Nekoliko komentara na objavu dovelo je u pitanje brze zaključke istražitelja i tvrdilo da je riječ o zločinu iz mržnje, aludirajući na Ulisesa Navu, borca ​​za prava homoseksualaca, koji je ubijen u srpnju dok je napuštao događaj koji je organizirao Baene.

Kako se može vidjeti na fotografijama i video snimkama koje kruže društvenim mrežama, na misi zadušnici Baene i njegovog partnera, ljudi iz njegovog okruženja na lijesove su postavili LGBT zastave, javlja CNA.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 16. studenog, Rodríguez, koji je također nadbiskup Yucatána, istaknuo je da su Baena i njegov partner “Božja djeca i naša braća” i stoga “nismo mogli, ni na koji način, ne primiti ih u Crkvu – pogotovo kada je obitelj htjela da ih odvedu tamo [katedrala u Aguascalientesu].”

Kada ga je ACI Prensa, CNA-ov partner za vijesti na španjolskom jeziku, upitao o postavljanju zastava, nadbiskup je komentirao da “ako postave te zastave, koje su im toliko značile, pa, mi to poštujemo.”

“Nema problema”, nastavio je nadbiskup, jer “nije bila namjera nikoga uvrijediti”.

Tko je bio Ociel Baena?

Rođen u Saltillu 1984., Baena je diplomirao pravo na Sveučilištu Coahuila i doktorirao pravo na Sveučilištu Durango. Baena, koji se identificirao kao “nebinarna” osoba, tražio je da ga se zove “magistrade” kao dio njegovog LGBT aktivizma. “Magistrada” je izmišljena riječ na španjolskom jer se pravilno piše magistrado (muški sudac) ili magistrada (ženski sudac). U svibnju je bio prvi koji je dobio “nebinarnu” putovnicu, kategoriju koju je stvorila vlada predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Mogu li se LGBT zastave isticati na misi zadušnici?

U intervjuu od 15. studenoga za ACI Prensa, otac Francisco Torres Ruiz, stručnjak za liturgiju u Španjolskoj, objasnio je da “nije dopušteno staviti bilo koju vrstu simbologije na mise zadušnice, osobito kada ta simbologija predstavlja ideologije suprotne kršćanskoj antropologiji, odnosno kada su protiv vjere.”

Za Torresa, da je postavljanje zastava bilo prije početka mise, svećenik bi imao priliku “ukazati obitelji ili organizatorima pogreba da je ta simbologija strogo zabranjena”.

NAJNOVIJE!