Rusija uhitila kršćanskog misionara pod optužbom za špijunažu

Dana 19. ožujka, Korejsko kršćansko udruženje za javnu politiku, predvođeno predsjedavajućim pastorom So Kang-seokom, izdalo je izjavu “osuđujući rusku vladu zbog uhićenja korejskog misionara pod optužbom za špijunažu i pozivajući na njegovo trenutno oslobađanje.”

U priopćenju je udruga rekla: “Tek u ožujku ruska Federalna sigurnosna služba je saznala da je korejski misionar koji je proteklih nekoliko godina misionario na ruskom Dalekom istoku i u Primorskom kraju uhićen zbog špijunaže optužen u siječnju ove godine i trenutno je pritvoren u pritvorskom centru u Moskvi.”

Rekli su: “Rusija tvrdi da je korejski misionar osumnjičen za prosljeđivanje ruskih državnih tajni stranoj obavještajnoj agenciji. Međutim, trenutno zatočeni korejski misionar je protestantski misionar koji je pružao humanitarnu pomoć sjevernokorejskim radnicima posljednjih nekoliko godina, te je čisti misionar i aktivist koji je radio na zaštiti ljudskih prava sjevernokorejskih radnika.”

“Ruska vlada do sada nije dala objašnjenje kako je misionar došao do državnih tajni, do koje je vrste sadržaja došlo te kojim putem i u koju zemlju ih je odao”, priopćila je udruga, prenosi Christian Daily Korea.

“Na temelju aktivnosti i iskustva misionara, argument ruske vlade je neuvjerljiv i ne možemo izbjeći sumnju da ruska vlada samovoljno provodi zakon s obzirom na svoje diplomatske i političke odnose s Južnom Korejom i Sjevernom Korejom.”

Izjava se nastavlja ističući: “Članak 1. ruskog Ustava izjavljuje da je zemlja u kojoj vlada zakon, a članak 28. Ustava propisuje da je vjerska sloboda zajamčena svim pojedincima.”

“Posebno, sloboda vjeroispovijesti uključuje pravo vjerovanja u vjeru po vlastitom izboru, pravo na promjenu vjere i pravo na njezino širenje”, navodi se.

Udruga je pozvala južnokorejsku vladu da poduzme mjere: “Pozivamo vas da poduzmete potrebne korake kako biste riješili problem mobiliziranjem svih dostupnih diplomatskih kanala.”

NAJNOVIJE!