Svećenik si oduzeo život usred istrage o seksualnom zlostavljanju djece

Nadbiskupija Santa Fe, Novi Meksiko, priopćila je prošli tjedan da je bivši svećenik optužen u slučaju seksualnog zlostavljanja djece okončao vlastiti život prije sudskog saslušanja o tom pitanju.

Nadbiskupija je u priopćenju za javnost rekla da si je Daniel Balizan “oduzeo život” prije “saslušanja u slučaju seksualnog zlostavljanja djece”. Lokalni mediji izvijestili su da je Balizanovo tijelo pronađeno u petak ujutro u Springeru u Novom Meksiku.

Balizanova “tragična odluka da okonča svoj život naglašava dalekosežne i razorne posljedice zločina zlostavljanja djece – koje pogađaju žrtve, njihove voljene, pa čak i same počinitelje”, rekla je nadbiskupija u svom priopćenju od petka.

61-godišnjak se suočavao s najmanje 10 godina zatvora po optužbama

Ured američkog državnog odvjetnika za okrug Novi Meksiko objavio je optužnicu protiv Balizana u lipnju prošle godine. Optužen je za prisiljavanje i navođenje djeteta mlađeg od 18 godina na spolni odnos. Navodno se zlostavljanje navodno dogodilo između 2012. i 2022. godine.

Tužiteljstvo je prošle godine priopćilo da je Balizan “navodno koristio tekstualne poruke kako bi prisilio i namamio maloljetnu žrtvu … da se upusti u seksualnu aktivnost s njim.”

Nadbiskupija je nakon njegova uhićenja prošle godine rekla da je po primitku optužbi 2022. “odmah prijavila” vlastima “što je dovelo do Balizanova trenutačnog uklanjanja s mjesta svećenika Santa Maria de la Paz u Santa Feu”.

Tužitelji i branitelji su početkom svibnja objavili da je Balizan pristao na nagodbu o priznanju krivnje. Balizan je zatražio “da mu se dopusti da ostane izvan pritvora do izricanja presude”, stoji u podnesku o priznanju krivnje.

Balizan je zaređen 1989. i prije uhićenja je služio u osam župa u nadbiskupiji Santa Fe.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare