Asteroid veličine Empire State Buildinga mogao bi pogoditi Zemlju u budućnosti, kaže NASA

Masivni asteroid veličine Empire State Buildinga mogao bi udariti u Zemlju za 159 godina, a NASA-ini znanstvenici prvi će izbliza vidjeti njegov komad ovog vikenda.

Objekt blizu Zemlje, nazvan Bennu, bio je u središtu istraživanja NASA-e i svemirske letjelice OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security – Regolith Explorer) – od otkrića asteroida 1999., priopćila je NASA .

U nedjelju će prvi uzorak asteroida prikupljen u svemiru OSIRIS-RExom izvršiti kontrolirano slijetanje na Zemlju, objavila je svemirska agencija.

Kako bi uspješno dostavili uzorak stijene, operateri svemirskih letjelica će “morati osigurati da OSIRIS-REx putuje pravom brzinom i smjerom kako bi pustio kapsulu s uzorkom u atmosferu, spuštajući je na poligon za testiranje i obuku američkog Ministarstva obrane u Utahu”, tvrdi NASA.

VIDI OVO: Hoće li asteroid udariti u Zemlju prije Kristova povratka?

Kapsula će jurnuti prema Zemlji brzinom od 28.000 milja na sat, ali će njezina brzina biti smanjena zahvaljujući padobranima, navodi Earth.com. Planirano je da sleti u pustinju Velikog slanog jezera u Utahu, izvijestio je znanstveni list.

NASA će uživo prenositi događaj u 10 ujutro po istočnom vremenu na NASA TV-u, NASA-inoj aplikaciji i web stranici agencije.

Proučavanje Bennua je imperativ jer asteroid ima male šanse da na kraju udari u Zemlju. NASA je rekla da ” novi dokument znanstvenog tima OSIRIS-REx daje Bennuu [jedan od 2700] šanse da udari Zemlju 24. rujna 2182.”

Prethodno je imao “tri bliska susreta [sa Zemljom] 1999., 2005. i 2011.”, prenosi People.

NAJNOVIJE!