Brazil će od 2024. cijepiti djecu od 6 mjeseci do 5 godina protiv Covida-19

Brazil će od 2024. u obavezni kalendar cijepljenja uvrstiti i cijepljenje protiv Covida i i to za djecu od 6 mjeseci do 5 godina.

Roditeljima, pak, koji ne žele cijepiti djecu prijete prijeti gubitak socijalnih beneficija. Administracija ljevičarskog brazilskog predsjednika Lule po dolasku na vlast počela je s agresivnom kampanjom cijepljenja protiv Covida-19.

Njegov prethodnik s druge strane političkog spektra, Jair Bolsonaro, znatno je sporije provodio cijepljenje, nije se cijepio i opirao se uvođenju Covid potvrda. Zdravstvena administracija predsjednika Lule u zemlji u kojoj je već sada protiv Covida cijepljena polovica djece od pet do 11 godina, odlazi korak dalje. Brazilsko Ministarstvo zdravstva najavilo je kako će cjepivo protiv Covida ući u kalendar obaveznog cijepljenja od 2024. godine.

Djeca od 6 mjeseci do 5 godina bit će među prioritetnim skupinama u kampanji cijepljenja sljedeće godine

Obavezno cijepljenje za malu djecu pokazuje odlučnost vlade da spriječi prijenos virusa u ovoj dobnoj skupini, za koju se zna da su asimptomatski nositelji virusa. Osiguravanjem visoke razine pokrivenosti cijepljenjem, Brazil suzbija nevidljive kanale smrtonosnog virusa.

Tajnica za nadzor zdravlja i okoliša, Ethel Maciel, naglašava da je Covid-19 bolest koja se može spriječiti cjepivom, odnosno da se može spriječiti cjepivom. “Tako definiran je skup bolesti poput ospica, hripavca, gripe i Covid-19 koji je također postao dio Zavoda za Nacionalni program imunizacije. Covid-19 je bolest koja zahtijeva stalni nadzor, zahtijeva pažnju i zato smo pojačali preventivne akcije kroz Nacionalni pokret za cijepljenje”, objasnila je.

Cijepljenje protiv Covida -19 za djecu od 6 mjeseci do navršenih 5 godina sastoji se od tri doze, s razmakom od 8 tjedana između 1. i 2. doze i 4 mjeseca između 2. i 3. doze. Osim djece, godišnji plan cijepljenja također će uključivati ​​visokorizične skupine kao što su starije osobe, trudnice, zdravstveni radnici i osobe s trajnim invaliditetom.

Ovaj proaktivni pristup usklađen je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, odražavajući nepokolebljivu predanost Brazila javnom zdravlju i dobrobiti njegovih građana. Nepoštivanje obveze cijepljenja povlači za sobom i pravne posljedice, uključujući novčane kazne i mogući gubitak socijalnih beneficija, javlja BNN network.

NAJNOVIJE!