Časne sestre prisiljene da financiraju pobačaje: Slučaj je u New Yorku završio na sudu

"Prisiljavanje časnih sestara da financiraju pobačaje jer vjeruju da služe svim ljudima je neprihvatljivo"

Skupina časnih sestara iz New Yorka stupila je u srijedu pred savezni sud kako bi zaštitila pravo na služenje u svojim zajednicama, a da pritom nisu prisiljene financirati pobačaje.

Sestrinstvo Svete Marije zajedno s koalicijom anglikanskih i katoličkih časnih sestara, katoličkih biskupija, kršćanskih crkava i vjerskih socijalnih službi tužilo je New York nakon što im je naložio da pokriju pobačaj u svojim planovima zdravstvenog osiguranja zaposlenika kršeći njihova vjerska uvjerenja.

Prema Becket Lawu, neprofitnoj pravnoj skupini, Ministarstvo financijskih usluga države New York prvobitno je predložilo mandat za pobačaj 2017., ali je obećalo izuzeti poslodavce s vjerskim izuzećima.

Međutim, nakon što se suočio s pritiskom aktivista za pobačaj, New York je suzio izuzeće na samo vjerske skupine koje primarno podučavaju religiju te prvenstveno služe i zapošljavaju one koji dijele njihovu vjeru, izvještava CBN News.

Kršenje uvjerenja o svetosti života

To je značilo da će mnoge vjerske organizacije, poput Sestrinstva svete Marije, i dalje biti prisiljene kršiti svoja vjerska uvjerenja o svetosti života.

“Prisiljavanje časnih sestara da financiraju pobačaje jer vjeruju da služe svim ljudima je neprihvatljivo”, rekao je Eric Baxter, potpredsjednik i viši savjetnik u Becketu.

“Sud bi trebao baciti ovaj mandat u smetlište povijesti i dopustiti tim vjerskim skupinama da se usredotoče na ono što rade najbolje: brigu za one kojima je potrebno.”

Becket, Jones Day i Tobin and Dempf, LLP, zatražili su od Vrhovnog suda da intervenira.

Godine 2021. Sud je preinačio nepovoljne presude sudova države New York i rekao im da ponovno razmotre slučaj u svjetlu Fulton protiv grada Philadelphije, slučaja u kojem je visoki sud presudio da je Philadelphia pogriješila što je odbila katoličke socijalne službe jer je skupina rekla je da neće kršiti svoja vjerska uvjerenja i davati djecu istospolnim parovima.

Becket je zajedno s Noelom J. Franciscom, bivšim američkim državnim odvjetnikom i glavnim partnerom u uredu Jones Daya u Washingtonu, raspravljao u ime vjerskih skupina pred Žalbenim sudom u New Yorku u srijedu.

Odluka se očekuje kasnije ove godine.

NAJNOVIJE!