Danka (2) može izdržati bez vode do 3 dana, a bez hrane 5 dana: Ove situacije su najopasnije

Dvogodišnje dijete može izdržati bez vode 1 do 3 dana, a bez hrane najviše 5 dana.

Dr. Gabrijel Vidović, specijalista pedijatrije u KB Zvezdara, ističe da djeca imaju drugačije fiziološke mehanizme od odraslih te su osjetljivija na ekstremne situacije poput gladovanja ili nedostatka vode.

Dok odrasli mogu izdržati tri tjedna bez hrane i tri dana bez vode, djeca, posebno dvogodišnjaci, imaju mnogo manji tolerancijski prag. Naime, dvogodišnje dijete može izdržati bez vode 1 do 3 dana, a bez hrane najviše pet dana.

Vidović naglašava da je potrebno hitno djelovati u situacijama nestanka djeteta zbog njihove posebne osjetljivosti i nesposobnosti da se brinu samostalno.

Djeca u dobi od dvije godine, izgubljena u prirodi, mogu biti izuzetno uplašena i zbunjena, što dodatno otežava potragu.

Danka (2) u Srbiji još nije pronađena, a majci je oduzet mobitel

Također, ističe da jučerašnja kiša može biti od pomoći jer će dijete imati pristup vodi, ali istovremeno upozorava na opasnost od hipotermije koja može nastati uslijed izlaganja hladnoći i kiši.

Naglašava da je nagon za samoodržanjem kod djece izuzetno jak, ali isto tako upozorava na opasnosti koje proizlaze iz nedostatka hrane i vode, što može dovesti do metaboličkih promjena i ugroziti život djeteta.

Na kraju, dr. Vidović podsjeća na izuzetne primjere preživljavanja djece u ekstremnim situacijama te apelira na hitnu reakciju kako bi se osigurala sigurnost nestale djece.

Danka Ilić (2) iz Bora se vodi kao nestala već tri dana, a u Srbiji je prvi put izdan Amber Alert.

NAJNOVIJE!