Europski parlament izglasao rezoluciju da se pobačaj proglasi “pravom” u EU

Većina članova Europskog parlamenta izglasala je 11. travnja rezoluciju da se pobačaj proglasi “pravom” u cijeloj Europskoj uniji.

S 336 za i 163 protiv, parlamentarci su donijeli rezoluciju kojom se poziva na uključivanje pobačaja u Povelju EU-a o temeljnim pravima, referentni dokument Europske unije iz 2012. koji utvrđuje “prava, slobode i načela priznata” u državama članicama.

Rezolucija od četvrtka, koju promiču liberalni demokrati (Renew), socijaldemokrati (S&D) i ljevica, kaže da je “kontrola njihovih reproduktivnih života i odlučivanje o tome hoće li, kada i kako imati djecu ključna za puno ostvarenje ljudskih prava za žene, djevojke i sve osobe koje mogu biti trudne”.

Svoj stav obrazložili su pozivajući se na neke dokumente UN-a koji pozivaju na obranu “odluke pojedinca o dobrovoljnom prekidu trudnoće”.

No prijedlog je također ukazao na nedavnu odluku Francuske da pobačaj unese u ustav kao primjer koji treba slijediti, tvrdeći da postoji “potreba za europskim odgovorom na otpor ravnopravnosti spolova”.

‘Da ženama, ne pobačaju’: Biskupi EU protive se pobačaju uoči ključnog glasovanja

Protiv “ultrakonzervativnih vjerskih aktera”

Odobreni prijedlog govori o “regresivnim snagama i ultrakonzervativnim vjerskim i krajnje desnim akterima” koji “pokušavaju poništiti desetljeća napretka ljudskih prava i nametnuti štetan pogled na svijet o rodnim ulogama u obiteljima i javnom životu”.

U tekstu koji je izglasao Europski parlament eksplicitno se kritiziraju neke zemlje članice EU-a, poput Poljske, Malte, Slovačke i Mađarske, zbog konzervativnije politike pobačaja od većine.

Poziva vlade u Europi da “metode i postupke pobačaja učine obveznim dijelom nastavnog plana i programa za liječnike i studente medicine”.

Među zastupnicima u Europskom parlamentu koji su glasali protiv bio je i Bert‑Jan Ruissen, predstavnik nizozemske protestantske stranke SGP, koji je rekao da su pitanja zdravlja i medicinske skrbi isključiva nadležnost zemalja.

Europski parlament već je 2022. donio neobvezujuću rezoluciju u korist pobačaja kojom se “osuđuje” odluka Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Ovo nije konačna odluka

Ovaj glas u Europskom parlamentu nije dovoljan za promjenu Povelje EU-a o temeljnim pravima, već je to zahtjev zakonodavnog doma prema 27 zemalja (poznat kao Europsko vijeće) da izmijene povelju.

Rezolucija donesena 11. travnja predlaže da se članak 3.2.a izmijeni i glasi: „Svatko ima pravo na tjelesnu autonomiju, na slobodan, obaviješten, potpun i univerzalan pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima te na sve povezane zdravstvene usluge bez diskriminacija, uključujući pristup sigurnom i legalnom pobačaju”.

Ova promjena u Povelji o temeljnim pravima EU-a bila bi moguća samo ako se oko nje složi svih 27 država članica. Ne očekuje se da će vlade zemalja u kojima je život nerođenih najviše zaštićen, poput Malte, Mađarske ili Poljske, u skoroj budućnosti dati zeleno svjetlo, piše Evangelical Focus.

NAJNOVIJE!