‘Da ženama, ne pobačaju’: Biskupi EU protive se pobačaju uoči ključnog glasovanja

Biskupi EU-a izrazili su svoje protivljenje priznavanju prava na pobačaj unutar Povelje EU-a o temeljnim pravima dok se približava odlučujuće glasovanje 11. travnja 2024. u Bruxellesu.

Biskupi su svoju izjavu dali preko Biskupskih konferencija Europske unije (COMECE).

U izjavi, koju su prenijele Vatican News, biskupi su rekli: “Ljudsko biće, u bilo kojoj situaciji i na svakom stupnju razvoja, uvijek je sveto i nepovredivo.” Izrazili su zabrinutost da bi priznavanje pobačaja kao temeljnog prava potkopalo načela koja štite ljudska prava.

U izjavi se nastavlja: “Da promicanju žena i prava na život; ne pobačaju i ideološkom nametanju. Pravo na život… temeljni je stup svih ostalih ljudskih prava. Povelja o temeljnim pravima EU-a ne može uključivati ​​prava koja nisu svi priznata i koja izazivaju podjele.”

Biskupi su upozorili da se ne gubi iz vida vrijednost nerođenog života, upozoravajući da bi to učinilo obranu ljudskih prava podložnom fluktuirajućim političkim programima, ponavljajući “Dignitas infinita” izjavom da takva načela postaju “podložna prolaznim hirovima moćnika”.

Ova rasprava slijedi nakon nedavnog francuskog ustavnog amandmana koji uključuje pravo na pobačaj, što je izazvalo rasprave na europskoj razini o njegovom mjestu među temeljnim pravima EU-a.

NAJNOVIJE!