Europski parlament osudio masakr nad kršćanima u Nigeriji, a nasilje je pripisao klimatskim promjenama

Europski parlament osudio je masakr kršćana na Badnjak u Nigeriji, ali je nasilje pripisao klimatskim promjenama i degradaciji okoliša umjesto šerijatskom pravu, islamskim ekstremističkim skupinama i opasnostima optužbi za bogohuljenje.

Tijekom božićnog razdoblja 2023. militanti Fulani ubili su najmanje 195 kršćana u više od 20 zajednica u nigerijskoj državi Central Plateau.

Napadi su također rezultirali s više od 300 ozljeda, razaranjem domova, spaljivanjem osam crkava i raseljavanjem 15.000 ljudi.

Rezolucija EU-a navodi da se “sukob sve više opisuje vjerskim terminima, dok počinitelje tek treba identificirati i treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika kao što su natjecanje za zemlju potaknuto brzim klimatskim promjenama i neuspjeh vlasti da se drže odgovornima za nasilje.”

Nadalje poziva nigerijske vlasti “da poduzmu značajne korake za identifikaciju i rješavanje svih temeljnih uzroka nasilja u državi Plateau, kao što su natjecanje za oskudne resurse, degradacija okoliša i nestanak učinkovitih shema posredovanja.”

Klimatske promjene ne dovode do masakra kršćana

Georgia Du Plessis iz skupine za ljudska prava ADF International kritizirala je rezoluciju zbog umanjivanja vjerskih motiva koji stoje iza napada, ističući da klimatske promjene ne dovode do masakra kršćanskih sela.

Godine 2021. Nigerija je bila najsmrtonosnija zemlja za kršćane, s 90% globalnih kršćanskih mučeništva koje se dogodilo u njoj. U prosjeku 14 nigerijskih kršćana dnevno bude ubijeno zbog svoje vjere.

Članovi Europskog parlamenta Bert-Jan Ruissen i György Hölvényi također su izrazili zabrinutost zbog toga što rezolucija ne priznaje islamski ekstremizam kao glavni uzrok nasilja, piše Christian Post.

“Reći da se radi o običnom sukobu između farmera i stočara ne priznaju se drugi uzroci. Muslimanski ekstremisti uzrokuju smrt i razaranje”, rekao je Ruissen.

“Zaslijepljeni ideologijom, neki ljudi su potpuno neosjetljivi na ljudsku patnju kada je riječ o kršćanima”, dodao je Hölvényi. “Vrijeme napada, brutalnih ubojstava i uništavanja crkava ne može se pogrešno protumačiti i može se shvatiti samo kao progon kršćana i trebali bismo to moći reći.”

NAJNOVIJE!