Foto: Lifenews.com

Liječnici u Škotskoj dižu glas protiv prijedloga za legalizaciju potpomognutog samoubojstva.

Zabrinutost je podignuta dok se škotski parlament priprema razmatrati zakon o izmjeni zakona koji je iznio zastupnik Liam McArthur.

Škotski konzultant za hitnu i medicinsku pomoć dr. Calvin Lightbody rekao je za The Sunday Post da treba biti više poštenja o realnosti potpomognutog samoubojstva.

“Mislim da moramo izreći istinu da ne odlaze svi koji se odluče na potpomognuto umiranje tiho”, rekao je.

“Oko 10 posto će patiti od napadaja, povraćanja, produljene smrti ili drugih komplikacija u procesu.”

Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka opt-out odredbe za liječnike koji ne mogu pružiti potpomognuto samoubojstvo na temelju savjesti i rekao je da se boji da će legalizacija potpomognutog samoubojstva “također uništiti povjerenje koje pacijenti imaju u svoje liječnike”.

Umjesto toga želi vidjeti proširenje pružanja palijativne skrbi u NHS-u.

Dr. Robin Taylor, koji živi u zapadnoj Škotskoj, rekao je da postoje “dobri razlozi” zašto potpomognuto samoubojstvo do danas nije legalizirano.

Postoje dobri razlozi za granice

“Pacijenti su me osam do deset puta zamolili da okončam život nakon što su dijagnosticirali terminalnu bolest”, rekao je.

“Ali Hipokratova zakletva stara više od 2400 godina još uvijek vrijedi. Obvezuje me da ne ubijam svoje pacijente niti da čak raspravljam o njihovom ubijanju. Postoje dobri razlozi za granice.”

Ako otvorimo vrata potpomognutom samoubojstvu, to će duboko utjecati na NHS, a izazovi medicinske prakse će se znatno povećati ako se potpomognuto umiranje smatra opcijom liječenja.

Već se borimo sa zadržavanjem osoblja zbog trenutnih pritisaka.”

Upozorio je na “sklizak teren” u drugim zemljama u kojima je potpomognuto samoubojstvo već legalizirano.

“Nakon što su u Kanadi doneseni prvobitni zakoni osmišljeni da dopuste potpomognuto umiranje mentalno bolesnih pacijenata, od zakonodavaca se sada traži da ih ponovno razmotre. To je primjer kako zakonodavstvo na ‘skliskom terenu’ ima ogromne posljedice”, rekao je.

Ovo je uključivalo i tinejdžericu od 19 godina, kojoj je to odobreno zbog anoreksije nervoze.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare