Njemačka legalizirala rekreativnu uporabu kanabisa

Njemački parlament izglasao je u petak, nakon višegodišnje društvene rasprave, djelomičnu legalizaciju kanabisa za odrasle, čime se Njemačka pridružila zemljama u kojima je kanabis legalan.

“Sadašnja situacija je potpuno neprihvatljiva zato su nam potrebne zakonske promjene“, rekao je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach tijekom rasprave koja je prethodila glasanju.

On je ukazao na to da je najveći problem crno tržište na kojem se pojavljuje kanabis loše kvalitete i s opasnim sastojcima.

“Svaka borba protiv crnog tržišta je važan korak za zaštitu konzumenata i to posebice mladih“, rekao je Lauterbach, a prenosi DANAS.hr.

Zakon vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade o djelomičnoj i ograničenoj legalizaciji kanabisa izglasan je glasovima vladajućih stranaka.

Oporbene stranke Unije CDU/CSU te Alternativa za Njemačku (AfD) glasali su protiv zakona. Demokršćanska Unija smatra da zakon ne sadrži dovoljno elementa za zaštitu djece i mladih dok AfD vjeruje da zakon ide na ruku organiziranom kriminalu.

Novi zakon, jedan od središnjih ciljeva vlade Olafa Scholza, predviđa posjedovanje 30 grama kanabisa za vlastitu konzumaciju, kao i tri stabljike kanabisa.

Konzumacija će biti zabranjena u blizini škola i ustanova za mlade.

Nadalje se dozvoljava osnivanje udruga u kojima bi bio dozvoljen uzgoj i podjela kanabisa među članovima.

Nakon 18 mjeseci od stupanja zakona na snagu bi trebala uslijediti evaluacija zakona te posebice utjecaj na djecu i mlade.

NAJNOVIJE!