Novozelandski premijer Christopher Luxon najavio je planove za zabranu korištenja mobitela u školama zbog alarmantnog opadanja razine pismenosti među učenicima.

Iako su škole u Novom Zelandu nekada postizale iznimne rezultate u području pismenosti, nedavna istraživanja upućuju na dramatičan pad čitanja i pisanja, što je dovelo do ozbiljnih zabrinutosti stručnjaka koji upozoravaju na potencijalnu “krizu” u obrazovanju.

Luxonova odluka usmjerena je prema politici koja je već testirana s različitim ishodima u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Cilj je suzbiti ometanje u učionicama i potaknuti učenike da se bolje usredotoče na nastavu.

“Zabranit ćemo telefone u školama. Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju”, izjavio je premijer Luxon, naglašavajući važnost usredotočenosti na obrazovanje.

Stručnjaci su već upozorili na negativan utjecaj mobitela na dječju psihu, ističući da ostavljaju ozbiljne tragove i mogu poticati ovisnost među mladima.

Prethodna istraživanja iz novozelandske dobrotvorne organizacije Education Hub ukazuju na “krizu pismenosti”, s podacima koji pokazuju da više od trećine 15-godišnjaka jedva zna čitati ili pisati.

Unatoč najavi o zabrani mobitela, Luxonova konzervativna vlada, koja je nedavno preuzela vlast, već je izazvala kontroverze ukidanjem vodećih svjetskih mjera za kontrolu pušenja i ponovnim pokretanjem istraživanja nafte i plina u moru, suprotstavljajući se ključnim politikama o klimatskim promjenama prethodne premijerke Jacinde Ardern.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare