Ukrajinski nadbiskup: “Putin je Antikrist našeg vremena”

“Putin je Antikrist jer je sve što on čini, sve što radi sada, potpuno je protiv evanđelja, protiv Božjeg zakona”

Ukrajinski nadbiskup i glasnogovornik Pravoslavne crkve Ukrajine osudio je ruskog predsjednika Vladimira Putina kao “antikrista današnjeg vremena” u trenutku dok Rusija napada Ukrajinu.

Dok se čini da Putin sebe prikazuje kao svojevrsnu mesijansku figuru, nastojeći ponovno ujediniti Rusku i Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (koje su se službeno razdvojile 2019.), Yevstratiy Zoria ga je stavio na drugu stranu kršćanskog spektra.

Putin – anti-Krist našeg vremena

“Putin stvarno nije mesija, nego stvarno anti-Krist našeg vremena”, rekao je Yevstratiy Zoria, glasnogovornik Ukrajinske pravoslavne crkve, Harryju Farleyju, producentu za religijska i etična pitanja za BBC.

“Mislite da je on antikrist?”, Farley je dodatno upitao u intervjuu emitiranom na BBC-jevom Global News Podcastu.

“Da, on je antikrist jer je sve što on čini, sve što radi sada, potpuno je protiv evanđelja, protiv Božjeg zakona”, odgovorio je glasnogovornik.

Još 1950. poznati američki nadbiskup Fulton Sheen upozorio je rekavši: „Živimo u vremenu apokalipse posljednje dane naše epohe… Dvije velike sile, Kristovo mistično Tijelo i antikristovo mistično tijelo počinju stvarati crte bojišnice za kraj“.

Većina Ukrajinaca su pravoslavci

Velika većina stanovništva Ukrajine identificira se kao istočni pravoslavni kršćani, dok manjina ukrajinskih katolika ima bogoslužje s bizantskom liturgijom sličnoj pravoslavnoj, ali su odani papi.

Ukrajinsko pravoslavno stanovništvo podijeljeno je između Ukrajinske pravoslavne crkve sa sjedištem u Kijevu (koju predstavlja Yevstratiy Zoria) i Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod pravoslavnim patrijarhom u Moskvi, ali ima široku autonomiju.

Putin je svoju invaziju dijelom opravdao kao obranu Pravoslavne crkve orijentirane na Moskvu, ali čelnici obiju crkava osuđuju invaziju, kao i katolička manjina u zemlji.

“S molitvom na usnama, s ljubavlju prema Bogu, Ukrajini, našim susjedima, borimo se protiv zla – i vidjet ćemo pobjedu”, rekao je za Associated Press mitropolit Epifanije, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve sa sjedištem u Kijevu.

NAJNOVIJE!