Širenje respiratornog virusa u Kini izaziva zabrinutost zbog nove globalne pandemije

Simptomi hodajuće upale pluća uključuju grlobolju, umor i dugotrajni kašalj.

Slučajevi respiratornih bolesti rastu u sjevernoj Kini, posebno među djecom, što izaziva globalnu zabrinutost zbog potencijalne nove prijetnje pandemijom, četiri godine nakon pojave COVIDa-19 u toj zemlji.

Kineske zdravstvene vlasti tvrde da je do porasta došlo zbog mješavine poznatih virusa, što se podudara s prvom punom hladnom sezonom u zemlji nakon ukidanja strogih COVID-mjera prošlog prosinca.

Dana 13. studenog kinesko Nacionalno zdravstveno povjerenstvo izvijestilo je o značajnom porastu respiratornih bolesti, uglavnom kod djece, koje, pozivajući se na vlasti, kaže da je povećanje povezano s završetkom ograničenja zbog COVID-a, početkom sezone prehlade i kruženja poznatih patogena, uključujući gripu, mikoplazmu pneumonije, respiratorni sincicijski virus (RSV) i SARS-CoV-2.

Prošlog ponedjeljka, ProMED, javni sustav za nadzor bolesti, naglasio je problem pretrpanih bolnica u Pekingu i sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning zbog pojave upale pluća. Uočeni simptomi uključuju vrućicu, upalu pluća bez kašlja i plućne kvržice, bez prijavljenih smrtnih slučajeva.

“Hodajuća upala pluća”

Nekoliko roditelja u dječjoj bolnici u Pekingu potvrdilo je da njihova djeca imaju mycoplasma pneumoniju ili “hodajuću upalu pluća”, bakterijsku infekciju koja se može liječiti i koja je uobičajena kod djece.

Slični skokovi bolesti poput RSV-a i gripe primijećeni su u postpandemijskim ograničenjima u Velikoj Britaniji i SAD-u. Simptomi hodajuće upale pluća uključuju grlobolju, umor i dugotrajni kašalj, koji se u teškim slučajevima može pogoršati u upalu pluća.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija, podsjećajući na prošlu neprozirnost Pekinga tijekom pandemije COVID-a, tražila je više detalja od Kine o ovim slučajevima “nedijagnosticirane upale pluća”, rekao je France 24, dodajući da je Peking uvjeravao da nisu otkriveni nikakvi neobični ili novi patogeni.

Lokalni mediji prošlog su mjeseca izvijestili o porastu infekcija u bolnicama diljem zemlje, često grupiranih u školama i vrtićima.

NAJNOVIJE!