‘Siluju nas’: Stotine migranata seksualno napadnuti na putu za SAD

Liječnici bez granica izvješćuju o porastu seksualnog nasilja koje utječe na migrante koji putuju iz Latinske Amerike u Sjedinjene Države jer zabrinutost oko osiguranja južne granice i dalje raste u američkoj politici.

Međunarodna nevladina organizacija, koja radi na “isporuci hitne medicinske pomoći ljudima u krizi” u više od 70 zemalja, objavila je prošlog tjedna izvješće u kojem otkriva da je liječila 397 preživjelih seksualnog nasilja u 2023. kada su prešle u Panamu. Devedeset pet posto žrtava su žene.

Grupa je istaknula da je samo u listopadu pomogla 107 osoba koje su preživjele seksualni napad.

U jednom tjednu u listopadu, Liječnici bez granica susreli su se s 59 žrtava seksualnog napada. Mnogi od preživjelih bili su maloljetni, a skupina je identificirala tri posljednje žrtve kao djecu u dobi od 11, 12 i 16 godina.

Neprofitna organizacija sugerira da je broj seksualnih napada koji se događaju u notorno opasnom dijelu divljine od 75 kilometara u Kolumbiji i Panami poznatom kao Darien Gap, jednom od najopasnijih migrantskih prijelaza na svijetu, puno veći.

Prema Liječnicima bez granica, više od 460 000 migranata prešlo je Darién Gap do sada u 2023. godini na svom putu prema Sjedinjenim Državama.

Liječnici bez granica podijelili su svjedočanstvo migrantice iz Venezuele koja je iz prve ruke svjedočila seksualnim napadima i drugim zlostavljanjima dok je putovala Latinskom Amerikom. Rekla je da su cijelu grupu s kojom je putovala oteli naoružani ljudi.

“Tukli su me palicom po nogama”, prisjetila se. “Oni koji su govorili da nemaju novaca, kada su ih pretresali, bili su povrijeđeni još više. Rekli su: ‘O da, ona ima nešto novca’ i silovali su ih. Vidjela sam mnoge silovane. Vidjela sam ih ostavljene gole i pretučene. Jedan, dva, tri te zgrabe i siluju, a onda dođe sljedeći i opet te siluje, a ako vrištiš, tuku te.”

NAJNOVIJE!