UN-ov Odbor za prava djeteta: “Djeci treba dopustiti da odustanu od vjeronauka!”

UN-ov Odbor za prava djeteta naglašava važnost spolnog odgoja i smatra da djeci treba dopustiti da odustanu od vjeronauka.

UN-ov Odbor za prava djeteta (CRC), u preporukama objavljenim u petak, rekao je da vjerske škole i roditelji ne bi trebali imati nikakvo pravo odustati od seksualnog odgoja.

Savjetuje se da bi u slučaju adolescenata vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske trebale “integrirati sveobuhvatno obrazovanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju – koje je primjereno dobi i na dokazima utemeljeno – u obvezne školske kurikulume na svim razinama obrazovanja i u obuku nastavnika, te osigurati da ono uključuje obrazovanje o seksualnoj raznolikosti, pravima na seksualno i reproduktivno zdravlje, odgovornom seksualnom ponašanju i prevenciji nasilja, bez mogućnosti da vjerske škole ili roditelji odustanu od takvog obrazovanja”.

Oni bi također trebali ukinuti zakone kojima se pohađanje kolektivnog bogoslužja smatra obaveznim, uz uvođenje zakonskih smjernica “kako bi se osiguralo pravo sve djece, uključujući djecu mlađu od 16 godina, da se povuku s nastave vjeronauka bez pristanka roditelja”, prenosi Christian Today.

Prema izvješću CRC-a, škole u Engleskoj treba spriječiti u korištenju vjere kao kriterija za upis.

Lekcije spolnog odgoja za adolescente trebale bi biti obavezne, ali bi djeci svih dobi trebalo dopustiti da odustanu od nastave vjeronauka, poručio je UN-ov Odbor Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nastavni plan i program u Sjevernoj Irskoj treba revidirati “kako bi uključio obrazovanje o raznolikosti religija i poštovanje prema njima”, rekao je CRC.

Obrazovanje o odnosima obavezno je u engleskim školama od rujna 2020. Spolni odgoj se predaje u srednjim školama i roditelji imaju pravo ispisati svoju djecu do tri polugodišta prije 16. rođendana, nakon čega dijete ima pravo odlučiti hoće li se uključiti.

NAJNOVIJE!