Za neplodnost muškaraca su krivi insekticidi koji se naširoko koriste, tvrdi istraživanje

Za neplodnost suvremenih muškaraca su krivi insekticidi koji utječu na smanjenje koncentracije spermija, pokazalo je novo američko istraživanje.

U radu Sveučilišta George Mason analizirano je pet desetljeća recenziranih studija kako bi se utvrdilo korelira li izloženost organofosfatima i pesticidima na bazi karbamata sa smanjenom koncentracijom spermija.

Zajedno, studije koje su istraživači uključili, promatrale su oko 1.800 muškaraca i pokazale ono što je koautorica Melissa Perry, dekanica George Mason College of Public Health, okarakterizirala kao “jaku povezanost”.

“Na temelju ove meta analize, vjerujemo da izloženost insekticidu … utječe na ukupnu koncentraciju spermija”, rekla je za Guardian. “Poruka je da moramo smanjiti izloženost insekticidima kako bismo osigurali da muškarci koji planiraju obitelj ili žele začeti djecu to mogu učiniti bez ometanja.”

Nalazi dolaze usred sve veće zabrinutosti zbog globalnog pada koncentracije i kvalitete sperme. Nedavna istraživanja procjenjuju da je koncentracija spermija pala za oko 50% u posljednjih 50 godina, a Perry je rekao da bi insekticidi mogli predstavljati dio te slagalice.

Oko 15 milijuna funti organofosfata godišnje se rasprši po usjevima u SAD-u, a kemijska formula se povezuje s rakom, dok je izloženost tijekom trudnoće povezana s neurorazvojnim poremećajima poput ADHD-a i autizma. Insekticid se također često koristi na travnjacima ili u zatvorenim prostorima.

Agencija za zaštitu okoliša objavila je ove godine da ubrzava nove propise za neke vrste organofosfata jer su puno toksičniji nego što se prije mislilo. Karbamati se koriste na sličan način, a oba su neurotoksini koji djeluju tako da oštećuju enzim koji regulira živčane signale insekta koji se šalju kroz njegovo tijelo.

IZVOR:Tribun.hr

NAJNOVIJE!