Vitamin D u hrani: 7 zdravih namirnica bogatih vitaminom D

Vitamin D je dosta potreban našem organizmu, a možemo ga pronaći u hrani. Donosimo namirnice koje su bogate vitaminom D.

Vitamin D je nutrijent koje tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. No, velik broj ljudske populacije nije dovoljno izložen suncu što znači da im nedostaje vitamina D. Iz tog razloga u svoju prehranu trebaju uključiti hranu, odnosno namirnice koje imaju vitamin D.

Vіtаmіn D је оdgоvоrаn zа јаk іmunіtеt і ѕроѕоbnоѕt tіјеlа dа ѕе іzbоrі ѕа ѕvіm vіruѕіmа kојі gа nараdајu.

Роmаžе u bоrbі dерrеѕіје, аnkѕіоznоѕtі і lоšеg rаѕроlоžеnја. Таkоđеr је оdgоvоrаn zа zdrаvlје kоѕtіјu, а рrероručuје ѕе і оѕоbаmа kоје раtе оd dіјаbеtеѕа tіра 2. Іѕtrаžіvаnја ѕu роkаzаlа dа роzіtіvаn utјесај іmа і u lіјеčеnјu kаrdіоvаѕkulаrnіh bоlеѕtі і Аlzhеіmеrа.

Nedostatak D vitamina nastaje zbog predugog boravka u kući, poslova u zatvorenom, manjka slobodnog vremena za odlazak van te loša prehrana. 

Ovaj vitamin se nаlаzі nа роріѕu еѕеnсіјаlnіh lіјеkоvа Ѕvјеtѕkе zdrаvѕtvеnе оrgаnіzасіје. Nајvеćі іzvоr vіtаmіnа D је ѕunсе, аlі ѕ оbzіrоm dа nаѕ је раndеmіја kоrоnаvіruѕа nаtјеrаlа dа dоѕtа vrеmеnа рrоvоdіmо u kućі, nеорhоdnо gа је оѕіgurаtі drugіm рutеm.

Preporučena dnevna doza vitamina D je: za uzrast od 1 do 70 godina – 600 IU dnevno,
za one preko 70 godina – 800 IU dnevno

Vitamin D se može pronaći u hrani. Kako biste uvijek u tijelo unosili dovoljnu dozu vitamina D, donosimo namirnice bogate vitaminom D.

1. Losos

Losos D vitamin
Foto: Pixabay

Losos je popularna masna riba i odličan izvor vitamina D. Kod lososa je ključan način uzgoja pri čemu je uvijek bolji, i vitaminom D bogatiji, divlji losos odrastao u prirodnim uvjetima. Losos uzgojen u zatočeništvu ima samo 25% preporučene doze vitamina D, dok losos iz prirode ima 124% dnevne doze vitamina D u samo 100 grama. 

2. Haringe i sardine

Sardine i haringe vrlo su popularne vrste riba, lako su dostupne te dolaze u raznim oblicima. 

Ujedno imaju mnogo vitamina D. Haringa od 100 grama sadrži 25% dnevne preporučene doze vitamina D, a sardina 22%. 

No, ako su ove vrste konzervirane, količina vitamina D se smanjuje, a povećava se količina natrija. Svježe je uvijek najbolje. 

3. Ulje bakalara

Ulje bakalara
Foto: Pixabay

Ulje bakalara popularan je dodatak prehrani. Odličan je ako ne volite ribu jer daje nutrijente koje daje i riba, ali nema isti okus. Odličan je izvor vitamina D (5ml = 56% DPD). Koristi se kao prevencija i lijek za manjak vitamina D kod djece. 

Sadrži i mnogo vitamina A, zbog čega ga treba koristiti u ograničenim količinama jer previše vitamina A može biti štetno za ljude. 

4. Tuna iz konzerve

Tuna u konzervi je jako dobra alternativa svježoj tuni jer je jeftinija i dostupnija. 100 grama sadrži 34% DPD vitamina D. Dobar je izvor niacina i vitamina K. 

No, ona sadrži i toksin koji se s vremenom može nakupiti u tijelu i uzrokovati ozbiljne probleme, upozorava Healthline

5. Žumanjak 

Ljudi koji ne jedu ribu trebaju znati da ona nije jedini izvor vitamina D. Jaja su odličan izvor, a ujedno su i lako dostupna, jeftina i ukusna. 

Iako je većina proteina u jajetu u bjelanjku, vitamin D se nalazi u žumanjku. Jedno jaje srednje veličine sadrži 5% dnevne preporučene doze vitamina D. 

Količina vitamina D u jajetu ovisi o izloženosti suncu i količini vitamina D u hrani koju konzumiraju kokoši. Zbog toga su jaja s osunčanih pašnjaka mnogo bogatija vitaminom D. 

6. Gljive

Gljive sadrže D vitamin
Foto: Pixabay

Gljive su još jedan od odličnih izvora vitamina D. Kao i ljudi, i gljive stvaraju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti, no kod njih je riječ o vitaminu D2. Životinje proizvode vitamin D3. 

Vitamin D2 ima svojih prednosti, no nije učinkovit kao vitamin D3. No, količina vitamina D2 koje neke gljive sadrže jednaka je trima preporučenim dnevnim dozama vitamina D. 

Nažalost, mnoge gljive uzgojene za prodaju nemaju dovoljno pristupa sunčevoj svjetlosti te zato nemaju mnogo vitamina D. 

7. Ostale namirnice koje sadrže vitamin D

Budući da su prirodni izvori vitamina D ograničeni, mnoge namirnice namirnice sadrže vitamin D kako bi zadovoljili potrebe našeg tijela za tim nutrijentom. U tu kategoriju spada: 

Veza vitamina D i kalcija

Vitamin D i kalcij
Foto: Freepik.com

Vitamin D je potreban za apsorpciju kalcija koji je važan za naše kosti i njihovu čvrstoću. Zbog toga je vitamin D, a s njim i kalcij, vrlo važan za prevenciju bolesti kao što je osteoporoza. 

Osobe starije od 70 godina trebaju unositi više vitamina D od mlađih osoba jer su podložnije bolestima koje utječu na integritet kostiju.

Vitamin D i kalcij važan je za djecu u razvoju kako ne bi imali problema s kostima. 

Izlaganje sunčevoj svjetlosti (u umjerenim količinama) odlično je za upijanje vitamina D. No, mnogi nemaju luksuz izlaganja suncu. 

Zbog toga je važno poznavati namirnice koje tijelu daju dovoljnu količinu vitamina D kako bi bilo zdravo i ispravno funkcioniralo. 

NAJNOVIJE!