Smije li vjenčana osoba imati prijatelja suprotnog spola?

Bog nas je stvorio za zajedništvo. Prijateljstva su važan dio života, ali smije li vjenčana osoba imati prijatelja suprotnog spola?

O ljubavi, opraštanju i milosti učimo kada se zbližimo s drugima. Kada mudro i razborito odabiremo prijatelje, u život dodajemo radosne i zdrave odnose.

U Bibliji nema stihova koji muškarcima i ženama zabranjuju međusobno prijateljstvo.

Smije li vjenčana osoba imati prijatelja suprotnog spola?

Prijateljstva sa suprotnim spolom sasvim su prihvatljiva, čak i korisna, u odgovarajućim granicama. Ali granice su nužne. Nitko ne garantira da u braku neće biti problema. Kada do njih dođe, mnogi dođu u iskušenje. Ako je čovjeku najbolja prijateljica žena koja mu nije supruga, vjerojatno će s njom podijeliti ove probleme, što može dovesti do nezdrave emocionalne vezanosti. Isto vrijedi i za ženu koja kao najboljeg prijatelja ima muškarca koji joj nije muž.

Kada je supružnik udaljen (fizički ili emocionalno), a imamo prijatelja suprotnog spola, supružniku može biti primamljivo ispuniti prazninu s tom osobom, što može dovesti do onih klasičnih osjećaja zaljubljenosti. Koliko god bilo teško, mudriji je izbor izravno komunicirati sa supružnikom kada se borite, a ne tražiti utjehu od druge osobe.

Nitko nije slobodan od iskušenja
Foto: Pexels

Nitko nije slobodan od iskušenja

Sve što činimo treba činiti na slavu Božju (1. Korinćanima 10, 31), pa se ne bismo trebali stavljati u kontekst koji bi mogao krenuti u nezdravom smjeru ili biti pogrešno protumačen. Bez obzira je li vaš bliski prijatelj oženjen ili slobodan, morate uzeti u obzir prostor koji zauzimate u njegovom životu i srcu. Pozicionirate li se kako biste stvorili ili zadovoljili potrebe u njihovom životu za koje niste prikladni?

Iako trebate imati brak kojem je Krist temelj, to vas ipak neće učiniti imunima na izvanbračna iskušenja. Biblija nas upućuje da bježimo od požude i seksualnih iskušenja (2. Timoteju 2, 22). Ova uputa nije samo za mlade samce; ona je za sve ljude. Brak ne liječi požudu i iskušenja. Svi moramo bježati od seksualnog grijeha.

Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. (1. Korinćanima 6, 18)

Kada se dogodi nevjera bilo koje vrste, zahtijeva veliko vrijeme, dosljednost i napor za obnovu izgubljenog povjerenja. Pa, koja je svrha ovog upozorenja? Podsjetnik je oženjenim muškarcima i ženama da bi se trebali potruditi da izbjegnu potencijalno ugrožavajuće situacije ili dinamiku odnosa s prijateljima suprotnog spola. Ako ih se zajedno vidi u javnosti, to može ostaviti pogrešan dojam. Ako su sami na telefonu ili osobno, mogli bi se podvrgnuti iskušenju emocionalne ili fizičke afere.

Imajte pobožne ljude oko sebe

Biblija je jasna u pogledu razboritosti koja je potrebna za odabir dobrih prijatelja.

Ne idi stazom opakih i ne stupaj putem zlikovaca. Ostavi ga, ne hodi njime; kloni ga se i zaobiđi ga. Jer oni ne spavaju ako ne učine zla, i san im ne dolazi ako koga ne obore. Jer jedu kruh opačine i piju vino nasilja. A pravednička je staza kao svjetlost svanuća, koja je sve jasnija do potpunog dana. A put je opakih kao mrkli mrak: ne znaju o što će se spotaknuti. (Izreke 4, 14-19)

Trebali bismo odabrati prijatelje koji nas ne mame na grijeh ili štovanje bilo čega osim Boga. Trebali bismo imati prijatelje koji slijede put pravednosti i vole služiti Bogu. Kao i svi odnosi, i mi moramo biti mudri s kime ćemo provoditi vrijeme i tko će nam pomoći da se približimo Bogu.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!