Vani je odlično i toplo, a s divnim vremenom stigla su i nova istraživanja koja nam govore zašto je dobro vježbati vani. Jedno od njih tvrdi da vježbanje vani u prirodi smiruje um i odmara mozak. Pa, uz taj razlog donosimo sedam razloga zašto je vrijeme da se pokrenete i vježbate vani na svježem zraku.

Ako vježbate vani, vaš trening će dulje trajati

Bilo da je riječ o vježbanju u jednom od vanjskih parkova ili o vožnji biciklom po planinskom putu, sve oko vas će vam zaokupiti pažnju te nećete toliko razmišljati o samom vježbanju. Tako ćete doći mnogo dalje nego da vježbate u kući. 

Kristen Anderson, osnivačica My Daily Trainera, kaže: „Možete pritisnuti ‘stop’ na traci za trčanje, ali ne možete vratiti vrijeme nakon što ste prehodali ili otrčali dodatnih nekoliko kilometara“. 

Vježbanje vani troši više kalorija

Istraživanja pokazuju da vježbanje vani utječe na veću potrošnju kalorija. Osobe koje su vježbale vani su potrošile 10% više kalorija nego osobe koje vježbaju u zatvorenom istim intenzitetom i brzinom. Psiholog za vježbanje, John Porcari je rekao: „Kada vas obuzme trenutak, manje razmišljate o umoru i boli u mišićima“.

Provedeno je istraživanje na dvije skupine biciklista, jedna se utrkivala vani sa stvarnim ljudima, a jedna u virtualnom okruženju. Osobe koje su se utrkivale vani s pravim ljudima potrošile su 12% više kalorija. 

VIDI OVO: 10 vježbi za sagorijevanje sala s trbuha bez trčanja

Udaljit ćete se od prostirke za trening

Parkovi su odlični za više aktivnosti osim piknika i šetnje psa. Oni su odlično mjesto za nabijanje mišića. Iskušajte ovu mini-vježbu: koristeći klupu u parku, napravite 12 ponavljanja vježbe za tricepse s jednom nogom, a nakon toga i s drugom. Tada možete napraviti nekoliko skokova na klupu te možete pokušati voziti bicikl (lezite na klupu s rukama pokraj kukova, a nogama simulirajte vožnju bicikla. Tada možete napraviti nekoliko sklekova i čučnjeva na travi. 

Osjećate ćete se sigurnije iznutra

Stimulacija prirode pozitivno utječe na mozak. U jednom istraživanju su znanstvenici podijelili da vježbanje vani stimulira svih pet osjetila na način na koji vježbanje unutra ne može te se tako poboljšava slika o sebi i raspoloženje.

Također, udisanje svježeg zraka, osjećaj zemlje pod nogama i upijanje svih boja prirode i zvukova pozitivno djeluju na vas. Ne možete se ne osjećati bolje u vezi sebe i svijeta oko vas. 

Vježbanje vani u prirodi nas čini sretnijima
Foto: Unsplash

Vježbanje vani će vas učiniti sretnijima

Vježba u prirodi dovodi do toga da se osjećate živima. U nekoliko istraživanja volonteri su išli šetati na istu udaljenost vani i na traci za trčanje. Gotovo svi sudionici su rekli da se bolje osjećaju i da su sretniji kada šetaju vani, a i imali su bolje rezultate na psihološkim testovima za mjerenje vitalnosti i energije. 

Smanjit ćete si stres

Prema California Outdoor Recreation programu, preko 100 istraživanja je pokazalo da vježbanje vani u prirodi smanjuje stres. Ako želite smanjiti stres vježbom u prirodi, onda se trebate tijekom vježbe pokušati opušteno kretati i ne razmišljati.

Opustite se, usmjerite se na šetanje i trčanje, a ne na vaš mozak i glavu. Nemojte planirati, prosuđivati, brinuti se ni razmatrati. 

VIDI OVO: 30 kardio vježbi za one koji ne vole trčati

Uštedjet ćete novac

Prosječna članarina za teretanu je oko 250 kn mjesečno što je i u redu ako ćete u teretani biti makar 5 dana u tjednu. No, gotovo 70% ljudi pogrešno procijeni koliko će vremena provoditi u teretani. Vježba vani se tako zaista isplati, a ako trčite do svojih odredišta čak ćete uštedjeti na gorivu.