Kako mogu znati vodi li me Duh Sveti ili tijelo?

Ako smo iskreni vjernici i želimo znati vodi li nas Duh Sveti ili tijelo, jednostavno moramo uzeti Božju Riječ i promotriti svoje ponašanje.

Kako možeš znati vodi li te Duh ili tijelo? Vrlo jednostavno: promotri svoje ponašanje. Ako na neku situaciju reagiraš s ljubavlju, radošću, mirom, velikodušnošću, uslužnošću, dobrotom, vjernošću, blagošću i uzdržljivošću, tada slijediš vodstvo Duha (Galaćanima 5,22-23). Ako tvoje reakcije održavaju djela tijela pobrojana u Galaćanima 5,19-21, tada u danoj situaciji slijediš tijelo. Nisi u koraku s predvodnikom – Isusom. Ili trčiš naprijed, ili vučeš nazad. To je naznaka da se u svom odnosu moraš više približiti Isusu, učiti od Njega i prilagoditi svoj hod.

Ako te vodi tijelo …

Što ćeš učiniti kada otkriješ da si na krivom putu, da slijediš tijelo umjesto Duha? Priznaj to i popravi. Život u Duhu je iskustvo trenutka za trenutkom i dana za danom. Kada siđeš s puta Duha, priznaj svoj grijeh Bogu i osobi koju si možda povrijedio, primi oproštenje i vrati se hodanju pravim putem.

Jednog sam nedjeljnog jutra, u vrijeme dok sam bio pastor, rekao svojoj obitelji da u određeno vrijeme trebamo krenuti u crkvu. Kada je to vrijeme došlo, u autu sam sjedio i počeo u sebi kuhati. Umjesto da krenem za Duhom, putem ljubavi i strpljivosti, polako sam se okretao bijesu i gorčini. Oko dvije minute kasnije su izišli moja žena i sin. Oko pet minuta kasnije je iz kuće išetala Heidi. Umjesto svoje Biblije, pod rukom je imala najnoviji broj časopisa Teen.

”Vrati se u kuću i uzmi svoju Bibliju” – zarežao sam oštro. Ne mogu reći da je to bilo najljepše nedjeljno jutro koje sam ikada doživio. Svojom sam tjelesnom reakcijom povrijedio svoju obitelj i trebao sam to popraviti. Nakon crkve smo došli kući i sjeli za ručak. ”Prije nego što se pomolimo” – rekao sam – ”trebam vas zamoliti za oproštenje. Jutros sam prije crkve uprskao. Bilo je to djelo tijela.” Oprostili su mi i odnos je bio obnovljen.

”Kad bih morao priznati svako djelo tijela osobi koju sam povrijedio” – možda ćeš reći – ”cijelo bi prijeme priznavao i ljudi bi izgubili poštovanje prema meni.” Istina, čini se da su svakodnevni odnosi nas koji želimo živjeti po Duhu začinjeni pogrešnim izborima tjelesnog ponašanja. A dok budeš priznavao svoje pogreške učinit će ti se da je tvoja poniznost dosegla do krajnjih granica. No, prije nego što počneš ispravljati tjelesne greške, evo nekoliko stvari o kojima valja razmisliti.

1. Domašaj tvojeg priznanja treba biti jednak domašaju tvoje greške. Ako si svojeg rođaka izgrdio bijesnim riječima, trebaš to priznati Bogu i tom rođaku. Nije potrebno priznavati izljev bijesa pred razredom nedjeljne škole ili crkvom jer oni nisu bili uključeni.

Ako si se bavio tajnom, požudnom mišlju ili ponosom bez otvorenog, uvredljivog ponašanja protiv nekoga, trebaš to priznati samo Bogu jer je on jedini bio povrijeđen. Priznati doslovno znači složiti se s Bogom. Kada unutar sebe prepoznaš tjelesnu reakciju, istog je trenutka priznaj u svojem umu. To je to; ništa više ne trebaš učiniti.

PROČITAJTE: 10 znakova prisutnosti Duha Svetoga u nečijem životu

2. Postupak obnavljanja odnosa putem priznanja i oproštenja je korak u duhovnom rastu. Tvoja uloga kao supruga, roditelja, prijatelja, suradnika ili brata kršćanina je biti uzor rasta, ne savršenosti. Ti nisi savršen – i svi oko tebe to znaju! Ako pokušavaš imati naličje kršćanske savršenosti kako bi ohrabrio svete i zadobio grešnike, zaboravi – to ti nikada neće uspjeti. Međutim, ako otvoreno priznaješ i tražiš oproštenje za svoje tjelesno ponašanje, tada predstavljaš duhovni rast kakav će dotaknuti kako svete tako i grešnike.

Život po Duhu je pitanje slobode

Slobodan si izabrati hoćeš li slijediti tijelo ili Duh. Ali pazi: Sotona nije sretan kada si ti slobodan. On će pokušati svaki mogući trik kako bi te prevario i onemogućio ti da shvatiš i uživaš slobodu koja ti je dana u Kristu. Poznavanje Božje prirode i njegovih puteva moći ćeš prepoznati prijevarne duhove. Ako te tihi glas iznutra nagovara da djeluješ prenagljeno, mameći te u iskušenje ili te zlobno optužuje, znaj da to nije Božji glas. Što više budeš hodao ukorak s Isusom učio od njega, bit ćeš spremniji prepoznavati sotoninu prijevaru i razoružati njegovu strategiju.

Autor: Neil T. Anderson; iz knjige ”Pobjeda nad tamom

NAJNOVIJE!