Voli li Bog sve ljude ili samo vjernike?
Foto: Unsplash

Voli li Bog sve ljude ili samo vjernike? Ako Bog sve voli, zašto trebamo vjerovati u Njegovog Sina?

Na zemlji nema osobe koju Bog mrzi. Bog voli sve ljude – i vjernike i nevjernike.

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. (Ivan 3, 16)

Bog je ljubav i Njegova najdublja čežnja je da budemo s Njim i da nas voli zauvijek.

Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav. (1. Ivanova 4, 8)

Bog voli sve ljude, ali mrzi grijeh

Iako Bog voli cijeli svijet, to ne znači da može ignorirati grijeh. On je pravedan Bog i ne može dopustiti da grijeh uđe u Nebo. Na kraju će grešna osoba, koja za života nije vjerovala u Njega, morati platiti cijenu.

“A sinovi će kraljevstva biti izbačeni van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.” (Matej 8, 12)

Ali Bog nas previše voli i ne želi da budemo podvrgnuti toj sudbini. Kako nam pomaže da prebrodimo kaznu za svoje grijehe? Dajući nam priliku da se pokajemo.

Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju. (2. Petrova 3, 9)

Iako smo od rođenja grešna stvorenja, Bog nam iskazuje milost ne kažnjavajući nas odmah za naše grijehe.

Bog nam je dao svog Sina

Isus Krist je platio cijenu za nas da ne budemo zauvijek odvojeni od Boga. Sve što trebamo učiniti je prihvatiti Njegov besplatan dar spasenja.

A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije. (Rimljanima 5, 8)

Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se – ti i dom tvoj! (Djela 16, 32)

Ako se osoba odluči zanemariti Božju ljubav, ako odbaci Spasitelja koji je platio cijenu za grijehe, nakon smrti ta osoba ulazi u vječnost Božjeg gnjeva. No, Bog je strpljiv i još ima milosti prema grešnicima, jer “hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine” (1. Timoteju 2, 4).

One koji prihvate Isusa Krista kao svoga Spasitelja od kazne za grijeh, Bog ih obasipa svojom “zavjetnom ljubavlju”.

Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu. (Ivan 3, 36)

Božja ljubav koja dovodi ljude u bliskost s Njim ne pruža se svima, nego samo onima koji vole Sina Božjega. Takvi su Njegova djeca i On ih voli bezuvjetno i zauvijek.

Voli li Bog sve ljude?

Da, Bog iskazuje milosrđe i dobrotu prema svima. Voli li Bog vjernike više nego nevjernike? Ne, u pogledu Njegove milosrdne ljubavi. Voli li Bog vjernike na drugačiji način nego što voli nevjernike? Da, jer vjernici vjeruju u Njegovog Sina i spašeni su od vječne propasti.

Bog ima jedinstven odnos s vjernicima po tome što samo oni imaju oprost na temelju Božje vječne milosti. Bezuvjetna, milosrdna ljubav koju Bog ima prema svima trebala bi nas dovesti do vjere u Njega.

A bez vjere je nemoguće omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, mora vjerovati da postoji i da nagrađuje one koji ga traže. (Hebrejima 11, 6)

Božji miljenici su Njegova djeca, kupljena krvlju Njegova Sina. Dok častimo Isusa, uživamo Božju naklonost. Nagrada za Njegovu naklonost je Njegovo obećanje da “Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani” (Rimljanima 8, 28). Kada smo Božji miljenici, znamo da je uvijek s nama i da će nas nagraditi za sve učinjeno za Njega.

“Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakom po njegovu djelu!” (Otkrivenje 22, 12)

PROČITAJTE JOŠ: