Tko je vuk u ovčjem runu? Ova 4 znaka ga otkrivaju

Vjernike se često naziva ovcama, a Isus je Dobri Pastir. Tko je vuk u ovčjem runu i kako ga možemo prepoznati?

Ovu analogiju čitamo u Ivanu 10 gdje Isus ima upozorenje za nas: “Tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik” (Ivan 10, 1). Isus jasno daje do znanja da je On vrata, govoreći: “Ja sam vrata ovcama” (Ivan 10, 7). Isus kaže da “Ovce idu za njim, jer poznaju njegov glas” (Ivan 10, 4). Ovdje na zemlji, vjernici imaju pastire koji im tumače Božju Riječ i podrška su im na putu vjere. No, nažalost, nisu svi pastiri Božje sluge.

Lopov samo želi doći “i ukrasti, zaklati i pogubiti” (Ivan 10, 10). Danas su se u mnogim crkvama vukovi infiltrirali u ovce i zvuče kao ovce, ali iznutra su grabežljivci, đavlov alat, dovodeći ovce u sve veću opasnost.

Vuk u ovčjem runu: 4 znaka koja ga otkrivaju

Mogli bismo pomisliti da su vukovi samo u novije vrijeme u crkvi, ali slika grabežljivog vuka nije ništa novo. U Starom zavjetu Bog je nadahnuo Ezekiela da napiše o vođama Izraela: “Starješine njezine, poput vukova što plijen razdiru i krv prolijevaju, upropašćuju ljude, lakomi na dobitak” (Ezekiel 22, 27). Vukovi nikada nisu simbol dobrih stvari i Bog je upozorio da vukovi dolaze među Izraelce koji bi uvijek iznova padali u idolopoklonstvo.

Neposredno prije nego što je Pavao namjeravao napustiti crkvu u Efezu, obratio se starješinama i rekao im: “Ja znam da će poslije odlaska mojega ući među vas vuci grabežljivi, koji neće štedjeti stada. I između vas samih ustat će ljudi, koji će govoriti iskrivljenu nauku, da povuku učenike za sobom.” (Djela 20, 29-30).

PROČITAJTE: Lažni proroci: 8 znakova koji razotkrivaju lažne proroke

Isus je znao što će se dogoditi nakon što ga ne bude, zbog čega je u Mateju 7, 15 rekao: “Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi.” Ti vukovi će doći obučeni u crkvenu odjeću, vrlo nalik na ovce, ali iznutra nisu ništa više od grabežljivaca. Vukovi su gladni da progutaju – u ovom slučaju ovce!

Ovo su četiri načina po kojima možete otkriti vuka u ovčjem runu, a iznio ih je pastor Jack Wellman u članku “4 načina prepoznavanja vuka u ovčjem odijelu“.

1. Hrane se sami

Vukovima u ovčjem odijelu nije stalo da nahrane ovcu, nego samo sebe. Oni stadu daju samo kockice šećera kako bi privukli dodatne žrtve. Ezekiel je to lijepo napisao: “Sine čovječji, prorokuj protiv Izraelovih pastira, prorokuj im i reci: Ovako govori Jahve Gospod: ‘Jao pastirima Izraelovim koji napasaju sami sebe! Ne moraju li pastiri napasati stado? Mlijekom se hranite, vunom odijevate, ovnove tovne koljete, a stada ne pasete.'” (Ezekiel 34, 2-3)

Pastir se nikada ne treba zanimati samo za novac, jer on onda ne može biti pastor (1. Timoteju 3, 3) Pastir treba “biti besprigovoran: ne samoživ, ne jedljiv, ne vinu sklon, ni nasilju, ni prljavu dobitku.” (Titu 1, 7)

2. Nepismeni su za Bibliju

Većina vukova ne poznaje Bibliju i svoju nepismenost pokazuju dok propovijedaju. Tekst uzimaju izvan konteksta i oko toga grade krivu priču. 

3. Oni su vukovi svijeta
Foto: Pixabay

3. Oni su vukovi svijeta

Wellman je naveo da je jedan “pastor” uhvaćen u preljubu nekoliko puta, no svejedno ga vraćaju u službu, iako su ga trebali povući iz službe. Vukov životni stil oponaša ljude koji ne poznaju Bogu. Isus nas je upozorio kako: “Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.” (Matej 7, 18-20).

PROČITAJTE: 4 stvari koje lažni učitelji rade dok zavode druge

4. Puštaju druge vukove

Vuk će dopustiti bilo kome da dođe u crkvu, dokle god nisu u sukobu s glavnim vukom. Oni ne propovijedaju o potrebi za pokajanjem (napuštanju grijeha), o križu, o potrebi za promjenom, o nužnosti svetoga života i požrtvovnosti. Oni ne žele uvrijediti ovce zato što žele izgraditi veliko stado kako bi mogli ošišati još i više ovci. Oni ne brinu za preljubnike i grešnike koji nemaju vjersku disciplinu.

Pavao je rekao: “Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka, nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima” (2. Timoteju 4, 3). Budite oprezni oko takvih vukova jer oni samo gledaju kako da podebljaju novčanik, nepismeni su za biblijske istine, imaju životni stil poput nevjernika, i ne propovijedaju o svetosti.

NAJNOVIJE!