5 stvari za koje se trebamo moliti u 2022. godini

Najbolje je sve u životu započeti i završiti s molitvom. Osim za neke osobne potrebe, za što se sve trebamo moliti u 2022. godini? 

Prošla godina nije bila ono što je itko od nas očekivao. Čak i kad smo ušli u novu godinu, sumnje se nastavljaju. Sjajna vijest je da je Bog autor 2021. godine. On zna svaki preokret koji je pred nama. Isplanirao je 2022. do najsitnijih detalja, a sve u cilju Njegove slave i našeg dobra. Dakle, kada je riječ o suočavanju s novim i neočekivanim, kada se budućnost čini zastrašujućom i neizvjesnom i kad dođemo do novog i nepoznatog na životnom putu, najbolje i najveće što možemo učiniti je moliti se.

Biblija nas potiče da hrabro pristupimo Bogu u molitvi (Hebrejima 4, 16). Kad se molimo u skladu s Božjom voljom (1. Ivanova 5, 14), možemo pred Njega doći, ne na temelju toga tko smo ili što smo učinili, već na temelju toga tko je Krist i što je On za nas postigao svojim životom, smrću, uskrsnućem i uznesenjem.

Za što se trebamo moliti u 2022. godini?

Kroz Isusa možemo s pouzdanjem doći pred prijestolje milosti, polažući svoje brige i tjeskobe na Gospodina, i znati da ćemo milost i pomoć pronaći u vrijeme potrebe. Bog čuje naše molitve, koristi naše molitve i želi da pred Njega dođemo u molitvi.

1. Molimo da prije svega želimo Isusa

Ne možemo sami voljeti Boga. Prepušteni sami sebi, voljeli bismo samo sebe. Samo Bog može oživjeti naša mrtva srca, dajući nam srca koja ga vole i koja ga žele slušati.

“Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa.” (Ezekiel 36, 26)

2. Molimo da više volimo Božju Riječ

Njegova je Riječ ta koja donosi život i održava ga. Njegova je Riječ postigla naše otkupljenje kad je Krist zavapio na križu: “Gotovo je!” A Njegova je zapisana Riječ ta koja nam pokazuje put života. Sveto pismo govori nam sve što trebamo znati o tome tko je Bog i što je učinio za nas u Kristu. Njegova je Riječ i ta koja nas mijenja i posvećuje.

Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. (Hebrejima 4, 12)

3. Molimo da nam Bog pokaže idole u našem srcu

Sve stvari kojima se klanjamo u svom srcu, stvari koje volimo više od Isusa su idoli. Uspjeh, naklonost, afirmacija, novac, imetak, obitelj, poslovi – sve su to idoli srca. Molite da vam Bog otkrije koji su idoli na oltaru vašeg srca. Molite da vam pomogne ukloniti ih i umjesto njih stavi veću ljubav prema Kristu.

4. Molimo da se brzo pokajemo

Sve dok živimo u ovom grijehom umrljanom svijetu, i dalje ćemo griješiti. Pomolimo se za srca koja se brzo kaju. Uvijek se sjetimo onoga što je Isus učinio za nas i koje blagoslove po vjeri u Njega imamo. Oprost grijeha jedan je od najvećih.

5. Molimo da volimo poput Isusa

Kao što Boga ne možemo voljeti sami, tako ni sami ne možemo voljeti druge. Moramo se moliti da imamo ljubav poput Krista – onu vrstu ljubavi koja služi i žrtvuje se. Apostol Ivan rekao je da volimo, jer nas je Bog prvi volio (1. Ivanova 4, 19). Ove se godine usredotočimo na ljubav koju Krist ima prema nama i neka nas potakne da volimo druge onako kako On voli.

Isus nas poziva da molimo, tražimo i kucamo. Moramo ustrajno tražiti od Boga stvari koje će Ga proslaviti; trebamo kucati na nebeska vrata zbog stvari koje će unaprijediti Božje kraljevstvo.

PROČITAJTE JOŠ: