Začin protiv raka
Foto: Pixabay

Iako je već dobro poznato da kurkumin ima snažno antiupalno i antioksidantno djelovanje, znanstvenici sada tvrdi da ovaj moćan sastojak se uspješno bori protiv razvoja određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, rak pluća i rak želuca.

Također, otkriveno je da se kurkuma uspješno bori s leukemijom, rakom gušterače, crijeva, koštane srži i prostate.

Znanstvenici sa sveučilišta Temple u Philadelphiji pregledali su gotovo 5.000 akademskih radova u kojima su stručnjaci koristili ove sastojke u liječenju karcinoma, davne 1924. godine.

Istraživači su tako pronašli da kurkumin “ima sposobnost u borbi protiv raka” i da se može koristiti u vidu lijeka, samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

Kurkumin je osvojio pozornost znanstvenika diljem svijeta zbog svojih bioloških aktivnosti (antioksidativnog, anitupalnog, antrimikrobskog stvojstva), a najviše pozornosti je usmjereno na njegov značaj u borbi protiv raka, te se njegov utjecaj još istražuje, kazali su znanstvenici za Nutrients časopis.

VIDI OVO: 9 načina na koje kurkuma može promijeniti vaš život

Kurkumin djeluje tako što sprečava hranljive sastojke da dođu do tumora i ne dozvoljava stanicama raka emitiranje štetnih proteina.

Međutim, važno je znati da su prethodna istraživanja pokazala da kurkuma može izazati niz neugodnih nuspojava, uključujući glavobolju, povraćanje i proljev.

Ljudsko isto tako nije u stanju dobro apsorbirati kurkumin, a neka ispitivanja pokazuju da se u krvotoku pojavljuju vrlo niske koncentracije ovog sastojka.

Može li kurkumin doista pomoći u liječenju raka? 

Kurkuma je začin koji se uzgaja u mnogim azijskim zemljama, a mnoga istraživanja su dokazala da je u zemljama gdje ljudi jedu više kurkumina niža stopa određenih vrsta raka.

– Važno je imati na umu da je kurkuma koju koristimo u kuhanju vrlo sigurna. Ali ne znamo koliko je siguran kurkumin kada se koristi iz medicinskih razloga.

VIDI OVO: Kurkuma je najbolji lijek za vaš organizam: Njena ljekovita svojstva su čarobna!

Mogli biste naštetiti zdravlju ako biste prekinuli standardnu terapiju za liječenje raka zbog nedokazanog tretmana koji se bazira na upotrebi kurkume. Mnoge internet stranice, poput blogova, promoviraju kurkumu kao lijek protiv raka, ali nijedna ugledna znanstvena organizacija protiv raka ne podržava nijednu od ovih tvrdnji – istaknuto je portalu Cancer Reasearch UK, službenoj britanskoj web stranici posvećenoj liječenju raka.