Zajednički život prije braka
Foto: Unsplash

Zajednički život s partnerom prije braka današnji svijet smatra nečim potpuno normalnim, no što o tome kaže Biblija? Postoje li neke smjernice o zajedničkom suživotu?

Sjećam se unutarnjeg sukoba. Zimske noći, nakon što sam do kasno razgovarao i gledao televiziju, posljednje što sam želio bilo je odjenuti kaput i u hladnoći se vratiti u svoj stan. Tog je sljedećeg ljeta privlačnost prema preseljenju s Meifung postala još jača.

Naše vjenčanje bilo je zakazano za 12. kolovoza, ali moj je najam završio 31. srpnja. Posljednjih 12 noći živio sam u kutu svoje crkve koja je bila u izgradnji. Po cijeloj sobi bilo je rasutih potrepština i krhotina, a u središtu sobe nalazila se kanta za skupljanje vode koja je curila sa stropa. Najradije bih odsjeo u namještenom i udobnom stanu svoje zaručnice. Nitko nije ni morao znati.

Volite svog partnera. Uživate u međusobnom druženju i razmišljate o zajedničkom useljenju. Čak i praktički govoreći, ima više smisla kada pogledate svoj proračun i vidite koliko biste novca oboje mogli uštedjeti. U gradovima poput New Yorka, u kojem živim, zajedničko useljenje moglo bi vam uštedjeti tisuće dolara. Možda je jednostavno prikladnije živjeti zajedno.

Ali što Biblija kaže o tome? Iako Sveto pismo izričito ne spominje suživot, nudi smjernice za naše moderno doba, kada je život s partnerom prije braka sada uobičajena pojava. Ako razmišljate o preseljenju s partnerom, uzmite u obzir ove četiri činjenice.

Zajednički život stavlja vas u poziciju kušnje

Zajednički život može biti vrlo intiman. Svake se večeri zavučete u zajednički krevet i pripremite za spavanje. Probudite se jedno pored drugog i svako jutro podijelite svoju prvu šalicu kave. Suživot prirodno zbližava dvoje ljudi.

Ako se preselite kod svog partnera, ta će blizina pojačati tjelesna iskušenja. Biblija jasno govori da su spolni odnosi stvoreni za jednog muškarca i jednu ženu, za kontekst braka. (Postanak 2, 24; Matej 19, 5) Mislim da ne bih mogao odoljeti ovakvim iskušenjima kada bih stanovao zajedno s djevojkom.

Kao što nam Pavao kaže: „Bježite od seksualnog nemorala.“ (1. Korinćanima 6, 18). Ako želim pobjeći od seksualnog nemorala, moram odbaciti mogućnost zajedničkog života prije braka. 

Uzmite u obzir da biste na ovaj način vi mogli biti iskušenje za svog partnera. Isus kaže: „Teško svijetu zbog iskušenja grijeha! Jer potrebno je da iskušenja dođu, ali teško onome po kome iskušenja dolaze.“ (Matej 18, 7) Čak i ako vjerujete da se možete nositi s iskušenjem, bi li zajednički život prije braka donijelo nepotrebna iskušenja vašem partneru ili partnerici?

Isus nas poziva na drastične korake kako bismo izbjegli grijeh: „Ako vas ruka ili noga tjeraju na grijeh, odrežite je i bacite. Bolje je da u vječni život uđete osakaćeni ili šepavi, nego da s dvije ruke ili dvije noge budete bačeni u vječnu vatru.“ (Matej 18, 8)

Zajednički život stavlja u opasnost vaš odnos 
Foto: Pixabay

Zajednički život stavlja u opasnost vaš odnos 

Tijekom ispitivanja odraslih koji su kohabitirali, 23 posto izjavilo je da žive zajedno jer žele ispitati vezu, što je pokazalo istraživanje Pew Research-a, no studije pokazuju da zajednički život prije braka povećava mogućnosti za razvod. Ista studija Pew Research otkrila je da bračni parovi također imaju višu razinu zadovoljstva u pogledu odnosa i povjerenja od nevjenčanih, izvanbračnih parova.

Statistika je jasna: zajednički život prije braka može naštetiti vašoj vezi. To je jedan od razloga zašto Biblija kaže da jedni drugima možemo nanijeti zlo ako se ne budemo suzdržavali od spolnog nemorala. (1. Sounjanima 4,  3–8)

Vaši prijatelji mogu pomisliti da biste se, ako razmišljate o braku, trebali preseliti kod svog partnera. Ako vam je stalo do vaše veze, nećete riskirati međusobno obvezivanje, a da prethodno ne znate jeste li kompatibilni. Ali konvencionalna mudrost ne drži do Biblije.

Kompatibilnost je važna, ali zavjet da ćemo biti zajedno „dok god ćemo oboje živjeti“ jest ono što njeguje zdrav, cjeloživotan, bračni odnos. Kao što Izreke 14, 12 kažu: „Postoji put koji se čovjeku čini ispravnim, ali njegov završetak vodi u smrt.“  

Suživot šteti vašem svjedočanstvu 

U ljeto našeg vjenčanja, našao sam drugi posao kao nadzornika smjene u restoranu, kako bih zaradio nešto dodatnog novca za vjenčanje. Sjećam se jednom kada je novi poslužitelj, koji sam uvježbavao, saznao da ću se vjenčati za nekoliko mjeseci, ali da nisam živio sa svojom zaručnicom. Bio je zapanjen. Nije razumio zašto bih planirao brak bez da sam prethodno “ispitao vezu” zajedničkim življenjem. Bio je zabrinut, nije želio da pogriješim i pokušao me nagovoriti neka preispitam trebam li se zaista vjenčati.

Moja odluka u pogledu odvojenog života do braka pružila mi je priliku da s njim podijelim svoju vjeru. Isus nas poziva da živimo drugačije od ostatka svijeta i da time usmjeravamo svijet prema Njemu: 

Vi ste svjetlost svijeta. Grad smješten na brdu ne može se sakriti. Niti ljudi pale svjetiljku i stavljaju je ispod košare, već na stalak i ona osvjetljava sve u kući. Na isti način, neka vaše svjetlo svijetli pred drugima, kako bi mogli vidjeti vaša dobra djela i proslaviti vašeg Oca koji je na nebesima.“ (Matej 5, 14-16) 

Čak i ako se uspijete oduprijeti iskušenju seksualnog nemorala, ako živite s partnerom, vaši će prijatelji pretpostaviti da ipak prakticirate nemoral. Odvojeni život sve do braka je svjedočanstvo našim prijateljima, obiteljima i kolegama na poslu. To pokazuje da je Krist naš Kralj i da nam je važno ono što On govori. Naš život može biti vrlo uvjerljivo svjedočanstvo drugima. 

Zajednički život obeščašćuje brak

Hebrejima 13, 4 kaže: „Neka se brak poštuje među svima i bračna postelja neka bude neokaljana, jer Bog će suditi spolno nemoralnim i preljubnicima.“

Odajemo čast našim starima zbog njihove nadmoćne mudrosti. Nobelova nagrada stvorena je u čast „onima koji su tijekom prethodnih godina čovječanstvu donijeli najveću korist.“ Počašćujemo ljude koji imaju izvanrednu kvalitetu. Isto tako, poštivati brak znači tretirati ga kao poseban odnos.

Brak je intiman odnos, toliko da se kaže da muž i žena postaju jedno tijelo. (Postanak 2, 24) To je najintimniji od ljudskih saveza, stoga bismo se trebali diviti njegovoj ljepoti. Brak se uvelike razlikuje od spojeva. Što više naša veza veze počinje izgledati kao brak, to brak postaje manje poseban.

Jedna od najdivnijih promjena u vjenčanju bila je to što se noću nismo opraštali jedno od drugoga. Više nisam morao napustiti Meifung da bih se vratio kući, jer su moj i njezin dom sada bili isti. Zbog čekanja na zajednički život u braku brak je dobio dodatno na važnosti. 

Ako se vi i vaš partner volite, možda je način na koji možete poštovati brak upravo vjenčanje. Zamolite svog župnika ili pastora na zajednički sastanak s vama radi predbračnog savjetovanja. Ako ste predani jedno drugome i ništa vas ne koči, zašto ne odrediti datum?

Isus i Njegova Nevjesta

Dok razmatrate ove točke, neka vas pošalju Onomu koji ih u naše ime savršeno ispunjava. Svatko od nas ne uspijeva pobjeći od iskušenja na ovaj ili onaj način. Samo je Isus bio kušan u svakom pogledu, a opet nikada nije sagriješio. (Hebrejima 4, 15) Često ih, umjesto da budemo na svjedočanstvo našim prijateljima, odvratimo od Boga.

Bacamo sramotu na naš brak našim požudnim mislima, grubim šalama i provokativnim postupcima. Ali Isus je toliko počastio brak da se dao za svoju mladenku, kako bi postala sveta i lijepa za dan vjenčanja. (Efežanima 5 27)

Isusova ljubav prema Crkvi, ljubav koja je išla do smrti, naš je primjer i spas. Dok razmišljate o preseljenju kod partnera, razmislite što najbolje vašem partneru pokazuje čast. 

Autor: David Schuman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoaliton.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: