Koja su bila zanimanja dvanaest apostola?

Baš poput nas, Isusovi najbliži suradnici bavili su se “svjetovnim” zanimanjima. Koja su bila zanimanja dvanaest apostola?

Galilejsko more nudilo je ribarima egzistenciju za mnoge generacije. Možda su zato nekoliko apostola bili ribari. Poziv židovskih ribara bio je prvi korak kojim je Bog donio svjetlo Evanđelja da zasvijetli među svim ljudima.

Koja su bila zanimanja dvanaest apostola?

Isus je pozvao 12 muškaraca da budu njegovi najbliži pomagači i sljedbenici.

Ribari

Veći dio dana ribar je proveo u popravljanju ili pranju mreža. Andrija je upravo to činio kada ga je Isus pozvao kao učenika. Njegov brat Petar gledao je Isusa kako se penje u njegov čamac, a zatim propovijeda ljudima. Shvatio je da Isus nije samo prorok, već netko kome će predati život. Jakov i njegov brat Ivan krpali su mreže s ocem kada ih je Isus pozvao. Ova dva “Zebedejeva sina” nisu bili samo ribari. Kao vlasnici poduzeća unajmili su druge muškarce da rade za njih.

Sakupljač poreza

Matej, zvan Levi u Luki, radio je kao carinik rimske vlasti. Njegov mu je posao pružio znatno bogatstvo, jer su carinici uzimali dio onoga što su sakupljali, kako je zabilježeno u priči o Zakeju, drugom poznatom cariniku koji je kasnije slijedio Isusa. Matej je pozvao Isusa kući i priredio gozbu na kojoj su bili mnogi njegovi grešni prijatelji. Matejevo bogatstvo moglo je pomoći u financiranju Isusove službe.

Revnitelj

Šimun je bio poznat kao Šimun Kanaanac. Revnitelji su se bavili politikom i anarhijom, pokušavajući srušiti rimsku vlast. Možda je bio političar ili revolucionar. Kada se pridružio Isusu, ostao je revan, ali s odanošću Isusu, a ne politici.

Blagajnik/Lopov

Juda je služio kao blagajnik u Isusovoj četi, a Ivan 12, 4-6 identificira ga kao lopova. Biblija nam ne govori što je radio prije nego što je postao apostol. Svako ga evanđelje identificira kao onoga koji je izdao Isusa. Matejevo evanđelje (Matej 27, 3-10) napominje da je Juda pretrpio grižnju savjesti zbog svoje izdaje i objesio se nakon što je novac pokušao vratiti velikim svećenicima. Upotrijebili su 30 srebrnjaka za kupnju njive za ukop stranaca.

Ostali apostoli

Biblija ne pruža podatke o zanimanjima Filipa, Natanaela, Tome, Tadeja (Juda Jakovljev) ili Jakova, sina Alfejeva. Toma, Natanael i Filip možda su također radili kao ribari, jer su svi bili zajedno i pecali kada im se Isus ukazao u Ivanu 21, 2-8, nakon uskrsnuća.

Biblija pruža podatke o Pavlu, koji je postao apostol nakon Isusove smrti i uskrsnuća. Bio je farizej i možda je predavao religiju. Tijekom svojih misijskih putovanja, Pavao se uzdržavao kao izrađivač šatora prema Djelima apostolskim 18, 1-3.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!