Zašto bi Bog htio da se udam za nekoga tko me ne privlači?

Je li Bog takav da bi nam dao nekoga tko nam se uopće ne sviđa ili nas ne privlači? Možda ne samo da bi mi Bog dao, možda Bog želi da se udam za takvog muškarca?

Iskreno me je strah da Bog to želi učiniti, premda mislim da to ima neke veze ili implikacije na to kako Ga gledam. Je li Bog onakav Bog koji bi mi s užitkom dao nekoga tko mi se ne sviđa, nakon čega bih ja trebala prihvatiti to, jer to je ”Njegova volja” za mene? Sva ova pitanja uputila je znatiželjna djevojka iskusnoj kršćanskoj savjetnici Kelly-Jayne McGlynn na portalu Ibelieve.com.

Dobila je sljedeći odgovor:

Mnogi od nas su pitali ovo pitanje. Prisjećam se kada sam i sama zbrajala prednosti i nedostatke ako postanem kršćanka i kada sam se pitala gotovo isto pitanje: „Znam da ću se morati udati za kršćanskog muškarca, ali… hoće li Bog željeti da se udam za nekoga tko je ružan? Hoće li mi dopustiti da mi se moj budući suprug tjelesno svidi?“

To je apsolutno razumno pitanje. Vrlo sam uzbuđena zbog toga što ću zaroniti u planove Božjeg srca i u ono što Bog planira za brat te se nadam da ću ti tako pomoći u odgovoru. 

Bog nas provodi kroz poteškoće kako bi nas naučio lekcije, no ne uvijek.

Na primjer, u Tori, Bog je nagnao Izraelce da lutaju pustinjom i da prežive zahvaljujući mani i mesu prepelice; i tako godinama i godinama. 

Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, iskuša i dozna što ti je u srcu: hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš. Ponižavao te i glađu morio, a onda te hranio manom – za koju nisi znao ni ti ni tvoji oci – da ti pokaže kako čovjek ne živi samo o kruhu nego da čovjek živi o svemu što izlazi iz usta Jahvinih. Tvoja se odjeća na tebi nije izderala niti su ti noge oticale ovih četrdeset godina. Priznaj onda u svome srcu da te Jahve, Bog tvoj, odgaja i popravlja, kao što čovjek odgaja sina svoga.“ (Ponovljeni zakon 8, 2-5) 

Nagnao je Izraelce da borave u pustinji kako bi, bez obzira koliko to teško bilo, mogli spoznati tko je Bog: Njegovu osobnost prepunu ljubavi, Njegovu vjernost i brigu za njih. Stoga, sasvim je uobičajeno za Boga da nam da izazove kada želi da Ga bolje upoznamo, jer je to dobro za nas. On nas ne provlači kroz izazove iz kojih On za nas ne može stvoriti nešto dobro. (Rimljanima 8, 28) 

No znaš li što nas još može naučiti nešto o Božjem karakteru? Blagoslovi. To uključuje i blagoslove u braku. Ne moraju nas uvijek poteškoće učiti o Bogu. 

Što uostalom Bog kaže, koja je poanta braka?

Za početak, Postanak 1, 27 nam govori da je Bog stvorio muško i žensko na svoju sliku i nakon toga nam Postanak 2, 24 govori da u braku, muškarac i žena postaju jedno. Prizor vjenčanog para stoga na najbolji način prikazuje Božji karakter od bilo čega na Zemlji. To je vrlo nadahnjujuće. 

Bog isto tako koristi brak kako bi komunicirao vrstu odnosa kojeg želi imati s nama. Izaija 62, 5 nam govori: „Kao što se mladoženja raduje nad svojom mladenkom, tako će se Bog radovati nad vama.“ Efežanima 5, 25 uči: „Muževi volite svoje žene kao što Krist voli Crkvu i kao što joj se predao.“ Nadalje, gotovo cijelu drugu polovicu Izlaska, dok Bog poziva Izraelce na savezni odnos s Njime, većina Hebreja je to tumačila kao bračni obred. Bog nas voli intimno. 

Trebali bismo pogledati na sretnu ženu i muža i pomisliti: „Bog nas voli puno dublje nego što se ovo dvoje ljudi voli.“ Stoga, osoba s kojom završimo trebala bi nam pomoći da na bolji način razumijemo Božju ljubav. Svrha supružnika nije da zamijene Boga; oni bi trebali potvrditi i predstaviti Božju ljubav i privrženost. 

Kako bismo bili sigurni, dio blagoslova braka odnosi se na tjelesnu intimnost. To nas podsjeća koliko nas Bog želi i koliko nas želi utješiti. Mislim da možemo zaboraviti da je Bog stvorio romantiku. Bog stvara ”leptiriće u našem trbuhu,” uzbuđenje koje osjetimo nakon prvog spoja i želju da želimo s nekime podijeliti život. Bog voli te stvari i želi nas blagosloviti s njima; djelomično jer želi da uživamo u njima, no još važniji razlog zbog kojeg nam ih želi dati jest jer nas želi podsjetiti kako se Bog osjeća u vezi ovoga. 

Također zapamti: radost je plod Duha. U Božjoj je prirodi da nam da radost. 

Bilo bi stoga vrlo nezgodno kada ne bismo mogli vidjeti Božju ljubav prema nama u našim brakovima, ako bismo zaglavili s nekime u kome ne pronalazimo nikakav užitak. Također bi bilo nesretno ako ne bismo mogli otkriti privlačnost i intimnost kroz tjelesne odnose, jer nam se osoba s kojom smo ne sviđa. To meni jednostavno ne zvuči kao Božji načini. To zvuči kao nešto što bi porazilo Njegovu svrhu koja stoji iza braka. 

Nemojte se bojati pitati ono što vas zanima

Ne mogu naravno obećati da ćete završiti s nekim zgodnim modelom ili šarmantnim i vrlo imućnim čovjekom. Niti jedna osoba neće biti upravo onakva osoba kakvu mislimo da želimo. Reći ću i to da poznajem nekoliko prijateljica koje njihovi dečki nisu odmah tjelesno privukli, ali su ih zanimali zbog njihovog karaktera, osobnosti i zbog toga kako su ih oni privukli k Bogu. Tijekom vremena, kako se njihov odnos razvijao, one su na njihove dečke počele gledati drugačijim očima i počeli su ih privlačiti. 

Bez obzira, u bilo kojoj situaciji, Bog nam želi dati ono što je dobro za nas; bez obzira na to radi li se o izazovima ili blagoslovima. Čak i da se dogodi najgori mogući scenarij i ako se udaš za nekoga tko ti se uopće ne sviđa, pogodi što? Bog će i dalje tvoju situaciju okrenuti na dobro. No opet, Bog nas voli podučavati i kroz blagoslove. 

Stoga, nemoj se bojati pitati Boga u vezi onoga što bi bilo dobro za tebe. Bog je tvoj Otac i želi čuti tvoje mišljenje. 

Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati?“ (Matej 7, 9-10) 

Drago mi je što si prepoznala da je strah kojeg osjećaš u srcu možda povezan s onime kako gledaš na Boga. Vjerojatno si u pravu. Kada na Boga gledamo kao na osobu koja od nas želi da ispunjavamo ono što nam zapovjedi, teško je vjerovati da On za nas želi dobro.

Osobno ne bih željela predati svoje najdublje želje osobi koja ima karakter faraona iz Biblije ili Staljina. No, kada na Boga gledamo kao na Oca koji nas voli, kao na našeg najboljeg prijatelja i savršenog supruga, lakše ćemo Mu se otvoriti u vezi onoga što mi želimo i lakše ćemo povjerovati u dobar rezultat, kakav god on bio. 

Ohrabrujem te na to da zaroniš dublje u svoju percepciju Boga, jer sam sigurna da tvoja percepcija Boga utječe na još neke strahove, ne samo na ovaj. Dobre vijesti su da nam u tome može pomoći Biblija, a ne naši osjećaji. 

Želim ti sreću na tvom putovanju. Bog je uzbuđen zbog toga što Ga bolje želiš upoznati. 

PROČITAJTE JOŠ: