Zašto Bog dopušta probleme?

Zašto Bog dopušta da imam probleme? Zašto nam On jednostavno odmah ne pruži savršen život? Obećava li nam lagodan život?

Ponekad se čini da je životne izazove nemoguće prevladati: financijski problemi su pred vratima; taman kad pomislite da ćete krenuti u proboj nešto pođe po zlu; morate se boriti s ljubomornim kolegama na poslu; imate obiteljskih ili zdravstvenih problema – i čini se da jednostavno ne pobjeđujete na svim tim područjima.

Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu. (Jeremija 29, 11)

Kada se suočavamo s problemima, može biti teško vjerovati da Bog ima plan za svaki izazov s kojim se suočavamo. Možemo doći u napast vjerovati da je Bog više zainteresiran da nas kazni nego da nam pomogne.

Međutim, važno je naučiti iz Jeremije 29, 11 da nam Bog u svom umu ne namjerava nauditi. On voli svoje stvorenje. Ima dobre planove za vas. Božji plan je “napredovati” i “dati budućnost i nadu”.

Zašto Bog dopušta da imam problema?

Ako se u svom životu suočavate s problemima, Bog ih može dopustiti zbog nekoliko razloga u nastavku.

1. Grešan život razlog je vašeg problema

Živjeti grešan život ili donositi grešne odluke, može nam stvoriti probleme. Kada živimo grešnim životom, tada se odvajamo od Boga i zbog grijeha naša perspektiva i pristup životnim problemima postaju bezbožni.

Nego su opačine vaše jaz otvorile između vas i Boga vašega. Vaši su grijesi lice njegovo zastrli, i on vas više ne sluša. (Izaija 59, 2)

Bog koristi probleme da nas ispravi – neke lekcije učimo kroz bol i neuspjeh. Vjerojatno su vam kao djetetu roditelji govorili da ne dirate vruću peć. Svi dobro znamo koliko su opekline opasne. Više nikad ne želimo biti u doticaju s vatrom.

Krvave masnice očiste zlo i udarci pročiste odaje utrobe. (Izreke 20, 30)

2. Bog želi da pomažete drugim ljudima nakon što ste pobijedili svoj problem

Ljudi koji su prevladali zlostavljanje, tragediju ili bilo koju vrstu problema mogu utješiti, suosjećati i savjetovati osobu koja prolazi kroz slične okolnosti.

Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov! (Galaćanima 6, 2)

3. Bog želi izgraditi vaš karakter

Kada se suočite s problemima, može biti da vas Bog želi naučiti određenim vrijednostima i vrlinama kao što su strpljenje, ustrajnost, ljubav, povjerenje i slično.

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.” (Jakov 1, 2)

4. Bog želi da ovisite o Njemu

Bog želi da znate Njegov karakter. Može koristiti probleme da promijeni vašu perspektivu o životu i o Njemu. Poznato je da su se mnogi ljudi, koji su imali iskustva s bolestima i čudesno ozdravili, okrenuli Bogu i uzvjerovali u Njega kada im je bilo najteže.

Bog nije samo zainteresiran da vam pruži stvari koje želite u životu. Najviše mu je stalo da imate istinski i rastući odnos s Njim. Slijedite li Boga samo zato što vam On može nešto dati ili Ga slijedite jednostavno zato što je vaš Spasitelj koji vas voli? Jeste li spremni na sve zbog Njega?

PROČITAJTE JOŠ: