Zašto je Izraelcima bila potrebna mana ako su imali životinje koje su mogli jesti?

U Starom zavjetu čitamo kako su Izraelci jeli manu koja im je svakodnevno padala s neba. Zašto im je mana bila potrebna ako su imali sa sobom stada životinja?

U Izlasku 9,1-7, Biblija nam govori da su djeca Izraela imala stoku i perad dok su živjeli kao robovi u Egiptu. A u Izlasku 12,30-31, faraon je rekao Mojsiju da ode iz Egipta nakon posljednje pošasti, kada su umrli svi prvorođenci u Egiptu.

Faraon je čak išao toliko daleko da je rekao Izraelcima da uzmu sve što imaju, uključujući i njihova stada i krda, i da im se izgubi svaki trag iz Egipta.

Izraelci su se žalili zbog nedostatka hrane

Ipak lutajući kroz pustinju, Izraelci su se žalili i prigovarali zbog nedostatka hrane, a Bog im je u svojoj milosti dao manu (Izlazak 16,1-5). Zašto su govorili da “umiru od gladi” kada su imali krda i stada životinja sa sobom?

Činjenica je da Biblija ne opisuje zašto nisu mogli jesti životinje iz svojih stada. Zbog ovog pitanja, razmislit ćemo o nekim mogućim odgovorima iako Pismo šuti u vezi ove teme.

Prvo, moguće je da Izrael bio umnogome navikao na egipatske običaje, s obzirom da su bili u zarobljeništvu više od 400 godina. Egipat je imao mnogo sustava vjerovanja gdje su obožavali životinje, među kojima je bila i stoka.

Ubrzo nakon izlaska iz Egipta, djeca Izraela su čak obožavala zlatno tele, koje je Aron oblikovao u odsutnosti Mojsija (Izlazak 32,1-4). Moguće je kako su bili toliko ogrezli u egipatskim običajima da nisu mogli natjeraju sebe jesti životinje koje su obožavali.

Drugo, jesu li promatrali svoju stoku kao izvor prihoda? Oni su bili pastiri, i njihovi preci su bili pastiri. Nitko ne bi želio jesti svoj izvor prihoda. Možda su čuvali stada i krda da kada jednom uđu u Obećanu zemlju ponovno budu pastiri. Ako bi pojeli svoj sav izvor prihoda, bili bi siromasi i prosjaci u novoj zemlji. Treća mogućnost je da su se jednostavno žalili zbog toga što su stalno jeli jedno te isto. Možda im je samo trebala neka novina u prehrani.

VIDI OVO: Što je bila mana u Bibliji?

Zašto je Izraelcima bila potrebna mana
Foto: Poussin, Nicolas; Izraelci skupljaju manu; Foto: Wikimedia Commons

Izraelcima nije nedostajalo mesa, nedostajala im je vjera

Koji god da je razlog, poanta je da Izraelcima nije nedostajalo mesa; nedostajala im je vjera. Htjeli su se vratiti u Egipat, gdje su bili nahranjeni (Brojevi 11,4-6). Iako su bili robovi u Egiptu, htjeli su se vratiti kako ne bi brinuli hoće li imati sljedeći obrok.

Druga poanta je da je put trebao trajati deset dana (i vjerojatno su imali hrane za toliko), ali trajao je 40 godina zbog buntovništva i neposlušnosti (Brojevi 14,26-35). Ništa nije zadovoljavalo čangrizave Izraelce, ni meso za cijeli mjesec, ni sva krda i stada, niti sva riba u moru.

Iako Bog ne govori zašto se ovo dogodilo, lekcija koju bi trebali naučiti je da je Bog vjeran te da se On brine za naše potrebe, mada one nisu uvijek onakve kakvim se nama čine. Ali On zna naše najveće potrebe, i zna što će nas održati i zbog čega ćemo se osjećati sigurno.

Mana je bila svježa dok se skupljala po Božjim uputama

Kao dokaz ovoga je činjenica da se odjeća i cipele Izraelcima nisu pohabala nakon 40 godina lutanja u pustinji, jer se Bog pobrinuo za njih (Ponovljeni zakon 8,4; Nehemija 9,21). Mana je bila svježa dokle god su ljudi skupljali po Božjim uputama, i za njih je potekla voda iz kamena (Brojevi 20,11).

Na isti način, Bog je obećao da će osigurati svaku našu potrebu shodno svom bogatstvu u Kristu Isusu (Filipljaima 4,19). Ne trebamo brinuti o hrani jer Bog zna ono što nam je potrebno, prije nego to i zatražimo. Najprije trebamo tražiti Boga i Njegovo kraljevstvo, stavljajući Njega na prvo mjesto i vjerujući u Njegovu vjernost da nam osigura sve što nam je potrebno (Matej 6,33; Luka 12,22-31).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.