NaslovnicaDuhovnostZašto je Bog ljubomoran Bog?

Zašto je Bog ljubomoran Bog?

Bog je svet, pravedan, pun ljubavi, milosrdan i strpljiv, ali je li i ljubomoran? Ako je, zašto je Bog ljubomoran Bog?

Ljudi izražavaju ljubomoru sebičnošću, sumnjičavošću i nepovjerenjem. Smatramo da je ljubomora odbojna, jer stvara napetost i nesklad te šteti odnosima. Kako Bog pokazuje snažne osjećaje poput ljubomore? Moramo ispitati stranu ljubomore koja se često zanemaruje.

Bračni odnos jedan je od načina da se shvati razlika između grešne ljubomore i pravedne ljubomore. Muž koji odgovara ljutnjom samo zato što vidi svoju ženu kako razgovara s drugim muškarcem, pokazuje grešnu ljubomoru. Sebičnost i nesigurnost kontroliraju njegovu posesivnost, a ne predanost svojoj ženi. Isto vrijedi i za ženu ako se tako ponaša kada vidi muža da razgovara s drugom ženom.

Postoji li pravedna ljubomora? Što bi ona podrazumijevala? Božji je karakter savršen, besprijekoran. Je li Bog ljubomoran Bog?

Božja ljubomora je pravedna ljubomora

Jedna od najživopisnijih demonstracija Božje ljubavi, ljubomore i gnjeva događa se kad Mojsije silazi s planine Sinaj s Deset zapovijedi u rukama. Zaboravivši na svoje izbavljenje iz Egipta i Crvenog mora, Božji narod izabrao je idolopokloničko štovanje zlatnog teleta.

Bog je pokazao svoju ljubomoru preko svog sluge Mojsija koji je spalio tele, samljeo ga u prah, rasuo prah po vodi i zapovjedio Izraelcima da piju (Izlazak 32, 7-8; 19-20).

Bog je izabrao Izraelce da budu Njegovo blago – Njegov sveti narod. Božja ljubomora jamči konačni spas i sigurnost Njegovog naroda, čak i za vrijeme oštre discipline koju su Izraelci morali s vremena na vrijeme podnijeti. Iako su Izraelci često pokazivali svoju nevjeru prema Bogu, On ih je poštedio jer je milosrdan, iako je ljubomoran Bog.

Božje ime ilustrira tko je i što je On. On je svet, zaslužuje slavu.

“Po onima koji su mi blizu svetim ću se pokazati; pred svim ću se pukom proslaviti.” (Levitski zakonik 10, 3)

Ljubomora nije hirovito raspoloženje kod Boga. To je krajnji izraz Njegovog bića. U svojoj beskrajnoj svetosti Bog je posvećen očuvanju svoje časti s isključivom predanošću i štovanjem. Ako zahtijeva manje, odvelo bi ga u manji položaj slave.

“Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima.” (Izaija 42, 8)

Ovaj aspekt ljubomore ukazuje na Božju svetu revnost za čast Njegovog imena i dobro onih koji su s Njim u savezničkom odnosu (Ezekiel 39, 23-25). Božja ljubomora nije motivirana nesigurnošću, tjeskobom, frustracijom, usredotočenošću na sebe, ponosom ili inatom, kao što je to često slučaj s ljudskom ljubomorom.

Zašto je Bog ljubomoran Bog?

“Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena.” (Izazak 20, 2-5)

Grijeh je (kao što Bog ističe u ovoj zapovijedi) štovati ili služiti bilo čemu osim Bogu. Grijeh je kad želimo, ili smo zavidni ili smo ljubomorni na nekoga, jer on ima nešto što mi nemamo. Drugačija je uporaba riječi “ljubomoran” kada se kaže da je Bog ljubomoran. Slava i čast pripadaju samo Njemu i trebaju se samo Njemu davati.

Božja ljubomora može se pogrešno shvatiti kada se uzme u obzir stih kao što je Izlazak 20, 5, koji je u kontekstu druge zapovijedi. To može zvučati kao da Bog kažnjava nevine ljude. No, kao što brižni otac ispravlja svoje dijete kada pogriješi ili ustraje u aktivnosti koja je opasna, tako i Bog svojoj djeci želi najbolje.

Kontekst Izlaska 20 pokazuje da je Bog bio zabrinut da će se Njegov narod klanjati idolima i lažnim bogovima. Štovanje, hvala, čast i obožavanje pripadaju samo Bogu, jer je samo On toga uistinu dostojan. Stoga je Bog s pravom ljubomoran kada se to pripisuje idolima (ljudima ili predmetima).

Bog nas je stvorio na svoju sliku. Želi da s njim provedemo vječnost. Žrtvovao je svog Sina, koji je platio smrću za naše grijehe. Božja ljubav je neprestana i beskrajna.

“Zato znaj da je Jahve, Bog tvoj, pravi Bog, Bog vjeran, koji drži svoj Savez i milost svoju iskazuje do tisuću koljena onima koji ga ljube i drže njegove zapovijedi.” (Ponovljeni zakon 7, 9)

PROČITAJTE JOŠ: