Zašto je Isus morao uskrsnuti iz mrtvih
Snimka zaslona: YouTube

Uskrsnuće Isusa Krista najvažniji je događaj u povijesti. Mnogi znaju da je Isus teško patio i na kraju umro. Ali nije ostao ležati u grobu, uskrsnuo je. 

Naše spasenje ovisi o Isusu Kristu koji je uskrsnuo iz mrtvih. Njegovo je uskrsnuće temelj kršćanske vjere. Kršćanstvo ne bi moglo postojati da Isus nije pobijedio smrt. Njegovo ga uskrsnuće dijeli od bilo kojeg drugog vjerskog vođe. Isus je prorekao vlastitu smrt i uskrsnuće, a zatim je zapečatio svoja obećanja izvršavajući te dvije stvari.

I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. (Marko 8, 31)

Uskrsnuće Isusa Krista: 3 razloga zašto je Isus morao uskrsnuti iz mrtvih

Ne možemo vjerovati u Spasitelja koji je mrtav, zbog čega je Isus uskrsnuo iz mrtvih dajući nam nadu u ovom životu.

“Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.” (Ivan 10, 28)

Isus daje život vječni onima koji se u Njega pouzdaju, tako da možemo imati trijumf nad smrću. Nemoguće je da smrt pobijedi.

Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost. A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. (1. Korinćanima 15, 53–57)

1. Uskrsnuće je dokazalo Isusovu moć opraštanja grijeha

Biblija tvrdi: “A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša, još ste u grijesima” (1. Korinćanima 15, 17). Uskrsnuvši iz mrtvih, Isus je dokazao svoj autoritet i moć da raskine lance grijeha i osigura oproštenje i vječni život svima koji prihvate Njegov dar spasenja.

2. Uskrsnuće je otkrilo Isusovu moć nad smrću

Biblija bilježi: “Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje” (Rimljanima 6, 9). Uskrsnuće je osiguralo i našu pobjedu nad smrću te nas “zajedno s njim uskrisi i posadi na nebesima” (Efežanima 2, 6).

2. Uskrsnuće je otkrilo Isusovu moć nad smrću
Foto: freebibleimages.org

3. Uskrsnuće je pobijedilo Božjeg neprijatelja

Od trenutka svoje prve pobune do dana Isusove smrti, vrag se zlobno i lukavo borio da sruši Kraljevstvo Božje. Sigurno je mislio da je pobijedio kada je vidio Isusa na križu. Ali bio je u zabludi. Križ je bio nebeski trijumf. A kad je Isus Krist uskrsnuo, snaga grijeha i smrti zauvijek je slomljena. Zbog uskrsnuća, kršćani se ne trebaju bojati Sotone ili smrti.

Zašto je Isus živ?

Zastanite da biste na trenutak razmotrili to pitanje. Da, živ je “jer je bilo nemoguće da smrt njime ovlada” (Djela 2, 24); ali zašto? Kojoj svrsi služi Njegov sadašnji život?

Iznova i iznova nam Novi zavjet govori da je Isus živ i aktivan. Zauzima se za nas, dolazi pred nebesko prijestolje kao naš posrednik i pred Ocem traži molbe za naše trenutne potrebe (Hebrejima 7, 25). Isplata za grijeh je dovršena; to je prošlo postignuće (Ivan 19, 30). Jednog dana Krist će vladati zemljom; to je buduće obećanje (Otkrivenje 19, 15). Ali što je s danas?

Isusovo uskrsnuće daje nam snagu da živimo novi život. Nažalost, mnogi kršćani nikada ne otkrivaju tu snagu. Ne uspijevaju shvatiti da Isusovo uskrsnuće svakodnevno mijenja način na koji živimo. Ostaju robovi grešnim navikama i željama i propuštaju novi život koji nam nudi.

Pavao objašnjava: “Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života” (Rimljanima 6, 4). Obrazložio je: “Ako li Duh Onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih prebiva u vama, Onaj koji uskrisi Krista od mrtvih oživit će i smrtna tijela vaša po Duhu svome koji prebiva u vama” (Rimljanima 8, 11).

Prisutnost Njegovog Duha u nama osnažuje nas da živimo život koji je ugodan u Božjim očima. Osposobljava nas da usmrtimo grijeh i prekinemo njegovo gospodarenje nad nama. U Kristu smo pobjednici!

PROČITAJTE JOŠ: