Vrtoglavica nije bolest, već simptom drugih zdravstvenih poremećaja i postoji više od 350 stanja koja mogu uzrokovati vrtoglavicu. Poslije boli u prsima i umora, vrtoglavica je jedno od najčešćih stanja radi kojeg se ljudi obraćaju liječniku.

Radi se o lažnom osjećaju pokretanja ili vrtenja u glavi, a često se stvara i osjećaj kao da se stvari oko vas vrte u krug. Liječenje vrtoglavice ovisi o uzroku i simptomima koji je prate, ali obično je učinkovito.

Većina napadaja vrtoglavice posljedica je trenutačnog pada tlaka u žilama koje prenose kisik u mozak, piše Krenizdravo.

Zašto mi se vrti u glavi? Što uzrokuje vrtoglavice?

Kod naglije promjene položaja glave i vrata, naglog ustajanja, kod istezanja mišića u vratu ili nošenja težih tereta javlja se kratkotrajna vrtoglavica, zbog koje se ne treba zabrinjavati ako nema pratećih poremaćaja funkcije.

Ako se se simptomi pojavljuju iznenada, a i jednakom brzinom se smire, moguće je da se radi o lažnoj vrtoglavici. Ona se može javiti kod osoba koje pate od anksioznosti, tjeskobe, straha, kod pada tlaka ili kroničnog umora. U ovom slučaju je vrtoglavica prolaznog karaktera i ne predstavlja klinički problem.

VIDI OVO: Uzroci vrtoglavice: 10 stvari koje mogu uzrokovati vrtoglavicu

Benigna vrtoglavica

“Najčešći uzrok ‘benigne’ vrtoglavice je benigni paroksizmalni položajni vertigo (BPPV), koji nastaje naglo, a obično je praćen i mučninom. Vrtoglavica je intenzivna i javlja se naglo, no to nije opasan poremećaj. Riječ je o mehaničkom problemu u srednjem uhu, kad se kristalići kalcijeva karbonata, koji su normalno uronjeni u gel u utrikulumu, pomaknu na drugo mjesto, u jedan ili više polukružnih kanala, i tako onemoguće cirkuliranje tekućine pa unutarnje uho počne slati ‘pogrešne signale’ u mozak”.

Bez naglih pokreta

Ako stanje potraje, kod prve takve vrtoglavice preporučuje se javiti liječniku, koji će određenim manevrom pomicanja glave (Dix-Hallpikeov manevar) postaviti dijagnozu i nakon toga, drugim manevrom (Epleyev manevar), pomoći da se kristalići vrate natrag na mjesto gdje trebaju biti. Obično su potrebna do tri takva manevra da dovedu do poboljšanja, dodaje neurologinja.

S druge strane, ako su vrtoglavice česte, svakodnevne ili se događaju uvijek kod promjene položaja, svakako treba nastojati izbjegavati nagle promjene položaja glave i vrata te naučiti vježbe koje treba redovito raditi, piše 24 sata.

Zašto mi se vrti u glavi 2
Foto: Pixabay

Ozbiljne bolesti koje mogu uzrokovati vrtoglavicu?

Pritom je, dodaje, svakako preporučljivo umiriti disanje, tj. naučiti abdominalno disanje, koje pomaže, no nemojte se oslanjati na savjete s interneta o tome kako se treba tuširati naizmjence toplom i hladnom vodom ili podići noge u zrak, jer je riječ o savjetima koji mogu koristiti kod poremećaja cirkulacije, ali ne i kod vrtoglavica.

VIDI OVO: Vrti vam se i postaje mučno? Vrtoglavica nije bolest nego simptom – evo čega!

Posjet liječniku obavezan je i ako postoje neki drugi ozbiljniji simptomi, jer vrtoglavica može biti povezana i s migrenom, srčanim udarom, epileptičnim napadajem, hormonalnim promjenama, pa i moždanim udarom. Također, češće se javlja u starijoj dobi, kad postoji više mogućih uzroka.

Poremećaj cirkulacije

Kod starijih osoba moguće su vrtoglavice uzrokovane poremećajem cirkulacije u stražnjem dijelu cirkulacije mozga, što može biti posljedica aterosklerotskih promjena. Krvne žile u stražnjem dijelu cirkulacije pritom opskrbljuju krvlju centar za ravnotežu, pa vrtogavica može nastati kod poremećaja cirkulacije.

Vrti se cijela soba ili imate dvostruku sliku?

Većini nas je poznat taj osjećaj da se prostorija u kojoj se nalazimo vrti oko nas, zbog čega osoba ima osjećaj da nije stabilna na nogama, pa odmah mora leći, koji se javlja kod vrtoglavice koju uzrokuje benigni paroksizmalni položajni vertigo, odnosno pomicanje kristalića prema polukružnim kanalima.

VIDI OVO: Znojenje i vrtoglavica mogu biti znakovi opasne bolesti

Kad su u pitanju drugi uzroci poremećaja ravnoteže, rjeđe se radi o osjećaju da se prostor oko nas vrti, nego se poremećaj ravnoteže javlja kroz dvostruku sliku, poremećaj govora i motoričke ispade.

Vrtoglavica može ‘pratiti’ anginu pectoris

Jaka bol u prstištu iza prsne kosti s prosijavanjem duž lijeve ruke, tzv. angina pectoris, obično može prethoditi srčanom infarktu. Mogu se javiti i poteškoće kod disanja, gubljenje daha, poremećaj srčanog ritma, a uz opisane simptome mogući su i vrtoglavica te omaglica.

Vrtoglavica kao najava epileptičnog napadaja

Vrtoglavica se može javiti neposredno prije epileptičkog napadaja, traje nekoliko sekundi i može biti aura nakon koje slijedi napadaj gubitka svijesti, no može se javiti i sama kratkotrajna vrtoglavica, iza koje ne dolazi do gubitka svijesti.

Što mogu učiniti kada mi se vrti u glavi?

Odmah sjednite ili lezite kako biste izbjegli pad ili moguće ozljede. Ostanite u ležećem položaju dok se stanje potpuno ne smiri.

Duboko dišite, tako da se kod disanja podiže i cijeli abdomen. To će pridonijeti smirivanju stanja, a istodobno ćete izbaciti toksine i poboljšati probavu.

Poboljšajte rad srca i pluća izvodeći svakog dana najmanje trideset minuta aerobnih vježbi koje mogu uključivati hodanje, rolanje, plivanje ili pak vožnju biciklom.

VIDI OVO: Često vam se vrti u glavi? Evo na koju opaku bolest ukazuje vrtoglavica!

Ako sumnjate da je uzrok vrtoglavice dehidracija (primjerice kod vježbanja) ili hipoglikemija, popijte malo vode ili soka.

Ako su vrtoglavice učestale i utječu na svakodnevne aktivnosti, obavezno se javite liječniku koji će postaviti dijagnozu liječenja.

Obavezno se javite liječniku ako vrtoglavicu prate poremećaj govora, dvoslike, slabost mišića lica i udova te ako se problem nikako ne smiruje i povlači.