zašto molitva ne djeluje
Foto: Unsplash

Bog uslišava svaku molitvu, ali često nekima kaže “ne”. Iako Mu se ljudi najčešće obraćaju u nevolji, zašto molitva ne djeluje?

Bog nas je stvorio i zna što je najbolje za nas. Ako imate djecu, kada su bila mala, ponekad su tražila stvari koje za njih ne bi bile dobre ili bi im mogle naštetiti. Iz dobrih razloga ponekad roditelji ne daju svojoj djeci uvijek ono što traže kada to traže. Roditelji im daju samo ono što je najbolje za njih.

Tako je i s našim molitvama. Onima koji su Božja djeca, On daje ono što je najbolje za njih i to u vrijeme kada je to najbolje za njih. Moramo biti u ispravnom odnosu s Bogom prije nego što On odgovori na naše molitve.

3 razloga zašto molitva ne djeluje

Bog ima određene uvjete koji moraju biti ispunjeni prije nego što usliši naše molitve. Prvi je da smo usvojeni u Njegovu obitelj po vjeri u Isusovo djelo na križu. Srce mora biti otvoreno Duhu Svetom, inače se ne može primiti Božji blagoslov. Ne može se uliti voda u šalicu koja je već puna. Ipak, postoje barem 3 očita razloga zašto molitva ne djeluje.

1. Osoba nije vjernik

Bog je milosrdan, suosjećajan i milostiv. Molitva je sredstvo kojim možete pristupiti Bogu. Budući da je Bog Stvoritelj, a mi Njegova stvorenja, znači li to da se bilo tko, bilo gdje, može pozvati na Boga i njegova se molitva odmah čuje i usliši? Ne nužno. Pristup Bogu koji uživaju vjernici nije isti i za nevjernika.

Naravno, Bog ponekad uslišava molitve nevjernika. Ali nigdje u Svetom pismu ne obećava da će to učiniti.

Za iskrenog vjernika to je veliki blagoslov. Zbog Krista imate ispravan odnos s Bogom i 24-satni pristup prijestolju milosti. Duboko zajedništvo s Bogom nevjerojatna je privilegija rezervirana samo za Njegovu djecu.

Trebate li poticati nevjernike na molitvu? Da! Još bolje, trebali biste ohrabriti one koji ne poznaju Isusa da se pokaju i uzdaju u Njega kako bi mogli uživati ​​u mnogim blagoslovima koji ih očekuju ako se okrenu od grijeha i slijede Ga.

2. Molitva nije u skladu s Božjom voljom

Bog je planer. Sve razrađuje prema planu koji je već odredio. I nekako, kroz Njegovu nevjerojatnu mudrost i moć, dopušta da molitve budu sredstvo kojim se ostvaruje Njegov plan. Ali ponekad tražimo stvari koje se ne poklapaju s Njegovim planom.

I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali. (1. Ivanova 5, 14-15)

Primijetite da Ivan kaže “po volji njegovoj”. Budući da Bog zna bolje, očito je mudar da ne udovolji zahtjevima koji se ne poklapaju s Njegovom voljom. On je mudar Otac. Mislim, koji otac daje svom djetetu čokoladu u ponoć? Ili koji otac daje djetetu auto u dobi od petnaest godina? Bog je Otac, a mi Njegova djeca. I poput djece koja upućuju smiješne zahtjeve, mi to često činimo u molitvi, iako se u vrijeme podnošenja zahtjeva to čini sasvim legitimnim.

Hvalite Boga za trenutke kada je uslišio vaše molitve točno onako kako ste molili. To čini često. Ali, također, hvalite Boga kad ne odgovori na vaše molitve onako kako ste htjeli. Možda se čini bolno, ali moramo se pouzdati da je Bog mudriji od nas i da jednostavno zna bolje od nas. Kad vam ne da ono što želite, često vam da nešto bolje. A čak i ako to ne učini, već vam je dao najveći dar: Sebe.

3. Motivi se ne poklapaju s Božjim putovima

Sumnjam da sam ikad nešto radio sa 100% čistim motivima. Iako sam vjernik, nesavršen sam. Ali želim biti svjestan onoga što tražim i zašto to želim. Dobro je provjeriti svoje namjere.

Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. (Jakovljeva 4, 1-3)

Ako pogrešno tražimo – da bismo dobili nešto isključivo radi vlastite koristi i iz pogrešnih razloga – ne trebamo se iznenaditi kad se zahtjev odbije.

Budite ustrajni u molitvi

Ne dopustite da vas vaš grijeh spriječi da dođete Bogu. Umjesto toga, neprestano dolazite Bogu u molitvi, bez obzira na to što ste učinili. Priznajte svoj grijeh i kajte se često. Ispitajte se. I, najviše od svega, vjerujte Božjem vremenu, Njegovoj mudrosti i karakteru. On zna što radi.

PROČITAJTE JOŠ: