Zašto ne mogu smršaviti? Otkrivamo 7 mogućih razloga

Ne možete smršaviti iako ste si odredili dobru dijetu i počeli ste vježbati? Ili ste izgubili nešto kila, ali čini vam se da ih uvijek ubrzo vratite te se pitate: „Zašto ne mogu smršaviti?“. Moguće je nekoliko razloga.

Važno je naglasiti samu odluku da ćete poboljšati svoju prehranu. Ovo je prva prepreka koju treba svladati. Naravno, potrebno je malo znanja i informacija da bi gubitak kila bio što uspješniji.

Ako niste sigurni zašto ne možete smršaviti, unatoč pravilnom režimu, portal Lifehack donosi 7 mogućih razloga.

1. Ne možete smršaviti jer previše vježbate

Počeli ste vježbati i sviđa vam se. Osjećate se dobro što razvijate svoje tijelo, snagu i što se mišići možda već vide.

Uživate i vidite pozitivan pomak, zbog čega ste možda odlučili još više i jače vježbati. Ako se osjećate dobro kada tri puta tjedno vježbate, zašto ne biste vježbali pet puta tjedno? Zašto ne svaki dan?

Nažalost, to neće nužno dovesti do boljih rezultata. Tijelo se mora oporaviti i odmoriti. Ako previše vježbate, živčani sustav može se preopteretiti. Stavljate tijelo u situaciju neprestanog stresa i napora te ono otpušta hormone stresa.

Osim toga, prekomjerno vježbanje može dovesti do ozljeda, oštećenja mišića i istegnuća. Može dovesti i do slabijeg imunološkog sustava. 

Treba izbjeći prekomjerno vježbanje, jer i to je moguće. Kada je visoka razina hormona stresa, tijelo želi sačuvati ono što ima, a to znači slabije mršavljenje. Stoga, dopustite tijelu da se oporavi prije iduće vježbe.

posljedice nedostatak sna
Foto: Flickr

2. Ne možete smršaviti jer ne spavate dovoljno

Ovo se oslanja i na prethodni problem. Ako ne spavate dovoljno, tijelo će ući u stanje prekomjernog napora.

Ako nedovoljno spavate, tijelo počne misliti da se dogodilo nešto loše, jer zašto ne biste spavali?

Ovo dovodi do povećanog lučenja stresnih hormona i dodatnih komplikacija, poput upala, sporijeg metabolizma i otežanog gubitka kila. 

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna može dovesti do povećanja kilaže zbog povećanog unosa hrane. Radi se o psihološkoj prilagodbi pri kojoj nedostatak energije zbog nespavanja tijelo nastoji nadomjestiti energijom iz hrane.

Potrudite se da spavate 7 do 8 sati svakog dana. To uključuje i stabilnu rutinu odlaska u krevet. Smanjite plave izvore svjetlosti koji ometaju san, kao i alkohol i kofein prije spavanja. Soba treba biti zamračena i malo hladnija. Dobar san osigurava više energije, uspješnije vježbanje i gubitak kilograma.

VIDI OVO: 7 navika koje će vam pomoći da smršavite dok spavate

3. Ne jedete dovoljno

Ovo se možda čini zbunjujuće, jer manje hrane znači brže mršavljenje, zar ne? Ne baš, jer radi se o metabolizmu i hormonima stresa. 

Masnoća u tijelu služi kao alternativni izvor energije koji se troši. Ako ne jedete dovoljno, tijelo misli da ste u opasnosti i da hrana nije dostupna, metabolizam se usporava i tijelo ne želi trošiti zalihe energije koje ima. Premalo unosa kalorija stoga dovodi do prekida mršavljenja. Ako tome dodate neispavanost i pretjerano vježbanje, vrlo je teško smršavjeti.

7 vrsta raka koje tjelovježba može spriječiti
Foto: Unsplash

4. Ne izgrađujete dovoljno mišiće

Ovdje ne govorimo o mišićnoj masi profesionalnog sportaša ili bodybuildera.

Radi se o mišićnoj masi koju izgrađujete vježbama snage, a za to je potreban napor cijelog tijela. Ove vježbe sagorijevaju kalorije i dovode do mršavljenja.

No vježbanje dovodi i do pojačanog rada hormona i metabolizma, što znači da ćete gubiti kalorije i kada prestanete vježbati. Naposljetku, mišićna masa zahtjeva održavanje, a to znači sagorijevanje kalorija čak i kada ništa ne radite.

VIDI OVO: Vježbe za mršavljenje: 7 najboljih vježbi za gubitak kilograma

5. Ne možete smršaviti jer ne jedete dovoljno proteina

O proteinima vjerojatno stalno slušate, ali njihova funkcija nije samo za izgrađivanje mišićne mase.

Proteini su važni za mnoge funkcije tijela, od rada hormona do rada organa. Osim toga, tijelo troši dosta energije pri probavljanju proteina, što znači da trošite kalorije i da ćete duže ostati siti.

Ne možete smršaviti jer jedete previše
Foto: Pixabay

6. Jedete previše

Ako ste ozbiljno shvatili gubitak kila, vjerojatno pazite što jedete, možda čak i brojite kalorije. Brojanje kalorija nije čista matematika, jer 100 kalorija iz lješnjaka nije isto što i 100 kalorija iz gaziranog pića.

Međutim, važno je voditi računa o unosu kalorija, čak i ako jedete zdravo. Problem su kalorije za koje niste ni svjesni da ih unosite.

Da biste uspješno mršavjeli, potrebno je prestati unositi kalorije tekućinom, a to uključuje sokove, gazirana pića, tople napitke koji sadrže šećer i slično. Ove vas kalorije neće zasititi, već će povećati glad.

Ovi napitci uglavnom sadrže šećer koji uzrokuje nagli porast šećera u krvi i glad. Što ga više pijete, to ga više želite piti, i tako u krug. 

Bilo bi dobro da brojite kalorije nekoliko dana, da dobijete osjećaj za količinu. Nakon toga, već ćete znati otprilike kada treba stati s unosom hrane. 

Uzmimo, primjerice, bademe. Oni su sjajni, zdravi i brzo zasite. Ali ako ih jedete nekoliko puta u danu, brzo ćete nakupiti kalorije, jer jedna šalica badema ima oko 500 kalorija (preporučeni dnevni unos kreće se oko 2000 kalorija).

Ne trebate robovati brojanju kalorija, već razviti osjećaj za doziranje radi uspješnijeg mršavljenja.

VIDI OVO: Najzdravije namirnice na svijetu: 7 njih koje trebate jesti svaki dan

7. Ne možete smršaviti jer jedete puno ugljikohidrata 

Ako vam je teško izgubiti kile ili imate problema s šećerom u krvi, bilo bi dobro smanjiti s unosom ugljikohidrata.

Većina ugljikohidrata koje jedemo jednostavno predstavljaju ‘prazne kalorije’, a to uključuje i kruh, bijelo brašno, tjesteninu, bijeli šećer i slično. Od ovih ćete ugljikohidrata brzo ogladnjeti jer brzo podižu krvni šećer, ali on i brzo opada, zbog čega ste ponovno gladni.

Prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata može dovesti do boljeg kolesterola, boljeg krvnog šećera i uspješnijeg gubitka kila. 

Jedno je istraživanje uključivao 63 pretile osobe, a rezultati su pokazali da su bolje mršavjeli oni koji su u prehrani imali smanjen unos ugljikohidrata. 

Ugljikohidrati su nužni za energiju svakog dana, a naročito tijekom vježbe, no važan je njihov izbor. Stoga je najbolje jesti zobene pahuljice, krumpir, kruh sa cijelim zrnima i slično.

Zaključak

Ako se pitate zašto ne možete smršaviti, unatoč pravilnom i pažljivom režimu, neki će vas odgovori možda iznenaditi. No razlozi predstavljaju tjelesne mehanizme koje je potrebno identificirati i prilagoditi im se da bi se mršavljenje odvijalo postepeno i na zdrav način.