Zašto se mladenci ljube na vjenčanju?

Poljubac je način izražavanja ljubavi, radosti i zahvalnosti mladenaca pred Bogom i svjedocima.

Tradicija ljubljenja mladenaca na vjenčanju uobičajena je praksa u mnogim kulturama, ali odakle je došla i što znači?

Podrijetlo ovog običaja nije jasno, ali postoji nekoliko mogućih objašnjenja koja se odnose na povijest kršćanstva i njegov utjecaj na bračne rituale.

Rimska tradicija

Jedna je teorija da je poljubac nastao iz starorimske prakse sklapanja ugovora poljupcem. U rimskom pravu, poljubac je bio pravna veza koja je označavala pristanak i dogovor. Brak se smatrao ugovorom između dvije strane, a poljubac je bio način finaliziranja posla.

Poljubac je također simbolizirao uzajamnu ljubav i poštovanje između mladenke i mladoženje, kao i njihovu vjernost i predanost jedno drugome.

Poljubac mladenaca na vjenčanju

Židovska tradicija

Druga teorija kaže da poljubac potječe iz židovske tradicije mladoženja koji mladoženji stavlja veo preko lica mladenke prije ceremonije vjenčanja. To je učinjeno kako bi se pokazalo da se on njome ne ženi zbog njezine ljepote, već zbog njezinih unutarnjih kvaliteta.

Veo je također predstavljao mladenkinu skromnost i čistoću, kao i njezinu podložnost mužu. Mladoženja bi zatim podigao veo i poljubio mladenku nakon što bi ceremonija, kao način otkrivanja i prihvaćanja nje kao svoje žene. Ovu su tradiciju usvojili neki rani kršćani, koji su veo vidjeli kao simbol Crkve kao Kristove Zaručnice.

VIDI OVO: Zašto kršćanske mladenke nose bijele vjenčanice?

Sveti poljubac

Treća teorija kaže da je poljubac nastao iz ranokršćanske prakse “svetog poljupca” ili “poljupca mira”. Bila je to gesta pozdrava, blagoslova i zajedništva među vjernicima, kako su na to uputili apostoli Pavao i Petar u svojim poslanicama.

Sveti poljubac bio je i način izražavanja jedinstva i sloge unutar crkve, kao i znak oprosta i pomirenja. Neki kršćani vjeruju da je sveti poljubac bio uključen u obred vjenčanja, kao način prenošenja Božjeg blagoslova na mladence. Svećenik bi prvo dao poljubac mladoženji, koji bi ga zatim proslijedio mladenki. Za ovo se smatra da vuče podrijetlo izraza “sada možete poljubiti nevjestu”.

Zaključak

Bez obzira na točno podrijetlo, poljubac između mladenke i mladoženje značajan je i nezaboravan dio svadbene svečanosti. Predstavlja vrhunac njihovih zavjeta, slavlje njihove zajednice i početak njihovog bračnog života. Također simbolizira razmjenu duša između nevjeste i mladoženja, ispunjavajući biblijski stih koji kaže “…dvoje će biti jedno tijelo.” [Postanak 2,24] 5

Poljubac je način izražavanja ljubavi, radosti i zahvalnosti mladenaca, pred Bogom i svjedocima. U pitanju je sveti i lijepi trenutak kada mladenci poljupcem zapečate svoj brak.

NAJNOVIJE!