Zašto se vjera “iskušava vatrom”?

Apostol Petar kaže da se vjera "iskušava vatrom" (stih 7) kako bi se dokazala njezina autentičnost. Što to znači?

U 1. Petrovoj 1,3-12, apostol Petar daje ohrabrujuću propovijed o našem spasenju u Isusu Kristu. Petar želi da njegova publika shvati važnost vjere. On kaže da se vjera “iskušava vatrom” (stih 7) kako bi se dokazala njezina autentičnost.

U istom kontekstu Petar kaže da nas, po vjeri, Bog štiti svojom snagom sve dok ne primimo puninu spasenja i svoju vječnu baštinu (stih 5). Ovo “neprocjenjivo nasljeđe” je sigurno i “izvan dosega promjene ili propadanja” (stih 4). Možemo se radovati, znajući da nas čeka radost, objasnio je Petar. Ali u međuvremenu, “moramo izdržati mnoge kušnje”.

Zbog čega se vjera “iskušava vatrom”

Vjernikova vjera se “iskušava vatrom” kušnjama za određenu svrhu: “da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista” (1. Petrova 1,7). Petar tvrdi da kušnje služe za provjeru autentičnosti naše vjere produbljujući je i jačajući našu predanost Isusu.

Ispitivanje vatrom dio je metaloprerađivačkog procesa kojim se utvrđuje kvaliteta metala i uklanjaju sve nečistoće. Zlatar ili srebrnar mora više puta zagrijavati sirove metale na ekstremno visokim temperaturama dok se ne rastope.

Kontaminanti se dižu na površinu u ovom tekućem stanju i skidaju se. Tek nakon ovog procesa rafiniranja odvajanja dragocjenih elemenata od troske može se formirati čist, vrijedan i koristan predmet.

VIDI OVO: 6 znakova da vas Bog testira

Bog kao pročišćivač srca

Biblija sadrži mnogo referenci o Bogu kao pročišćivaču koji iskušava srca svojih ljudi u vatri nevolje. Kad je Petar pisao svoju poruku, možda je imao na umu Jobovu patnju. Usred svog užasnog iskušenja, Job je rekao o Bogu vjerom: “Ali on zna put moj; kad bi me prokušao, izašao bih kao zlato.” (Job 23,10).

Preko proroka Izaije, Bog je rekao ostatku Izraela: “Gle, pročistio sam te poput srebra,
iskušao te u talioniku nevolje.” (Izaija 48,10). Grupi Židova koji su preživjeli posljednja vremena, Gospodin je ponovno objavio svoju svrhu: “Tu ću trećinu kroz oganj provesti,
pročistit ću ih kao što se pročišćuje srebro, iskušat’ ih kao što se srebro iskušava. I on će zazivati ime moje, a ja ću mu se odazvati; i reći ću: ‘Moj je to narod!’ a on će reći: ‘Jahve je Bog moj!’” (Zaharija 13,9).

VIDI OVO: Zašto Bog testira našu vjeru?

Testirani vatrom

Biblija govori vjernicima da žive s očekivanjem da će biti testirani vatrom. Ako smo spremni iskusiti nevolje u životu, nećemo biti toliko potreseni kada dođu. Salomon je ozbiljno primijetio: “Taljika je za srebro i peć za zlato, a srca iskušava Jahve sam.” (Izreke 17,3). Psalmist je potvrdio: “Iskušavao si nas teško, Bože, iskušavao ognjem kao srebro.” (Psalam 66,10).

Ako se uhvatite da se pitate: “Zašto Bože? Zašto dopuštaš ovu patnju?” Upamtite ovo: kušnja vatrom učinit će vas jačima i čišćima u vjeri dok ostajete postojani kroz teškoće.

Možemo imati nadu i hrabrost suočeni s nevoljama ako razumijemo da kroz sve to Bog ostvaruje svoje namjere za naše dobro (Rimljanima 8,28). Jakov je smatrao da je kršćanin koji ustraje pod kušnjom blagoslovljen “jer, kad bude prokušan, primit će vijenac života, koji je Gospodin obećao onima, koji ga ljube.” (Jakovljeva 1,12). Vjera koja ostaje postojana kroz svaki vatreni test vrjednija je od najfinijeg, najčišćeg zlata.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Nenad A.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare