Zašto je strah Božji početak mudrosti?
Foto: Unsplash

Zašto Biblija kaže da je strah Božji početak mudrosti?

Ljudska mudrost

Apostol Pavao u 1. Korinćanima 3 govori o ljudskoj mudrosti ne na baš lijep način. Napisao je: „Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom. Ta pisano je: On hvata mudre u njihovu lukavstvu“. (1. Korinćanima 3, 19)

Možda je Pavao citirao Joba jer je Job rekao da „On hvata mudre u njihovu lukavstvu, naume spletkara obraća u ništa“. (Job 5, 13) Stoga, ljudska mudrost je jednostavna glupost za Boga.

PROČITAJTE: Zašto je važno bojati se Boga?

Osim toga „Nema mudrosti i nema razuma i nema savjeta protiv Jahve“. (Izreke 21, 30) Pavao kao da želi izazvati današnje doktore znanosti pitajući: „Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta“? (1. Korinćanima 1, 20)

On ih pita „gdje su oni“ jer nitko ne može biti mudriji od Boga (iako mnogi vjeruju da jesu ili da mogu objasniti Boga obično kroz teoretske pretpostavke kao što je evolucija).

Strah Božji

Vraćajući se na Salomona ponovno vidimo da mudrost dolazi od Boga (ili odozgo), ali preciznije „Gospodnji strah početak je mudrosti, a razboritost je spoznaja Presvetog“ (Izreke 9, 10).

Jeste li primijetili da se strah Božji spominje u mudrosnim knjigama češće nego na bilo kojem drugom mjestu u Bibliji? To znači da postoji povezanost između mudrosti i straha Božjeg.

Kako Bog čini kada želi da nešto zapamtimo tako Bog nadahnjuje Salomona neka ponavlja istinu „Strah je Gospodnji početak spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku“. (Izreke 1, 7) S obzirom na to da se Knjiga o Jobu isto tako smatra mudrosnom knjigom on isto tako ponavlja zamisao da je mudrost povezana sa strahom Božjim.

Rekao je: „Strah Gospodnji – eto što je mudrost; `Zla se kloni` – to ti je razumnost“. (Job 28, 28) Mudar čovjek ili žena će se okrenuti od zla jer se boje i poštuju Božju Riječ: „Mudar ima strahopoštovanje i l kloni se oda zla, a lud ide preko toga i osjeća se sigurnim“. (Izreke 14, 16) Salomon u Knjizi Propovjednika daje odgovarajući zaključak. Napisao je: „Zaključnu riječ čujmo svi: Boga se boj, i zapovijedi njegove drži“! (Propovjednik 12, 13)

Božanska mudrost

Mudre Izreke i Jakovljeva poslanica smatraju se mudrosnim, biblijskim knjigama i lako je vidjeti zašto. Jakov nas uči da se mudrost koju tražimo ne može pronaći u priručnicima ili naučiti od učitelja.

PROČITAJTE: Mudrost dolazi od Boga: Kako je primiti?

Ljudska mudrost „Nije to mudrost koja odozgor silazi, nego zemaljska, ljudska, đavolska. Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo“. (Jakovljeva 3, 15-16) „A mudrost odozgo jest najprije čista, onda mirotvorna, čedna, popustljiva, poslušna, puna milosrđa i dobrih plodova, nepristrana, nelicemjerna“. (Jakovljeva 3, 17)

Postoje dvije vrste mudrosti. Jedna je ljudska mudrost, koja vodi do uništenja. Druga je ona koja dolazi odozgo ili od Boga i ona počinje sa strahom Božjim.

Bojati se Boga znači imati duboko i obvezujuće poštovanje prema Bogu i Njegovoj Riječi. Sve što čujemo od učitelja, pastora ili govornika, bez obzira tko su oni, samo su ljudi. Oni mogu imati nadahnjujuće poruke, ali samo Duh Božji osvjetljava Božju Riječ. Poanta je „Svaki je put čovjeku pravedan u vlastitim očima, a Jahve ispituje srca“ (Izreke 21, 2) i „Čovjeku se svi njegovi putovi čine čisti, a Jahve ispituje duhove“. (Izreke 16, 2)

S obzirom na to da Salomon ovo ponavlja više od dvaput, zasigurno je želio da ovo zapamtimo. To ne znači da trebamo izbjegavati bogobojazni savjet. Ustvari, Salomon je upozorio: „Luđaku se čini pravim njegov put, a mudar čovjek sluša savjete“. (Izreke 12, 15) Stoga, povremeno najbolja stvar koju možemo učiniti jest „slušati savjet i primati pouku, kako bi naposljetku postali mudri“. (Izreke 19, 20)

Božanska mudrost uvijek dolazi odozgo, ali ponekad Bog koristi božanske muškarce i žene kako bi izostavio tu mudrost. No ni njihova mudrost nije njihova vlastita. Njihova mudrost je isto odozgo i trebamo zapamtiti da su oni tu mudrost dobili zbog straha Božjeg.

Stoga iako neki bogobojazni savjetnici imaju dobre i božanske savjete, oni se moraju osvrnuti na Boga i iskazati Mu slavu zbog svoje vlastite mudrosti. Nitko od nas se ne smije hvaliti ili ponositi njome. Nemamo ništa osim onoga što smo dobili od Boga. (1. Korinćanima 4, 7) Isus nas podsjeća: „Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete učiniti ništa“, (Ivan 15, 5) a posljednji puta kada sam provjerio „ništa“ nije malo nečega.

PROČITAJTE: Biblijski recept za mudrost: Kako postati mudar?

Zaključak

Najmudrija stvar koju ste ikada mogli učiniti jest da ste svoje povjerenje stavili u Isusa Krista. Nema odluke koja je važnija od one koju donesete u ovome životu o Kristu. To vjerujete li u Krista ili ne će odrediti vašu vječnu sudbinu, stoga je najbolje odlučiti danas „dok je još danas“. (2. Korinćanima 6, 2)

Nitko od nas ne bi se trebao „hvaliti sutrašnjim danom; jer ne znaš, što može dan donijeti“. (Izreke 27, 1) Ako odbacimo Krista, a On se vrati suočit ćemo se s Božjim gnjevom. (Otkrivenje 20; 12-15) No ako svoje povjerenje stavimo u Krista danas nećemo se imati čega bojati kada se On vrati.

To će nam dati mir u umu dok noćas stavimo glave na svoje jastuke. (Ivan 10, 27-29) No ako odgodimo tu odluku i trebamo umrijeti ili se Isus vrati, suočit ćemo se s Božjim sudom. (Hebrejima 9, 27) Molim da Kristu danas povjerujete ako to već niste učinili.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com