Zašto trebate oprostiti osobi koja vam je nanijela bol?

Zašto trebate oprostiti osobi koja vam je nanijela bol? Što nas Gospodin uči o oprostu i koliko on utječe na naš odnos s Njim?

Opraštanje nije samo jednokratno djelo, nego stil života, s namjerom da vas uvede u svaki blagoslov u Kristu. “A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone, kako biste postali sinovi svoga Oca nebeskog” (Mt 5,44-45).

Prema Isusu, opraštanje nije stvar izbora kome ćemo oprostiti. Ne možemo reći: “Previše si me povrijedio da bih ti oprostio.” Krist nam kaže: “Ako ljubite one koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Zar i carinici ne čine to isto?” (Mt 5,46).

Zašto trebate oprostiti?

Bez obzira kome ste zamjerili, ako ustrajete na tome, to će vas odvesti u gorčinu koja će zatrovati svako područje vašega života. Neopraštanje izaziva duhovnu glad, slabost i gubitak vjere, što utječe na svakoga u vašem krugu.

PROČITAJTE: LEKCIJA O OPRAŠTANJU: Zašto trebate oprostiti osobi koja vas je povrijedila?

Opraštanje mijenja živote, čineći da se otvaraju prozori neba. Ono puni našu čašu duhovnog blagoslova do ruba obilnim mirom, radošću i odmorom u Duhu Svetom. Isusovo učenje na tu temu vrlo je određeno i ako želite ući u predivno područje blagoslova, obratite pozornost na njegove riječi.

“Ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših” (Mt 6,14-15). Ne griješite! Bog se ovdje ne pogađa s nama, govoreći: “S obzirom da ti opraštaš drugima, i ja ću tebi oprostiti.” Naprotiv, Isus govori: “Puno priznanje grijeha zahtijeva da ti oprostiš drugima. Pravo pokajanje znači priznati i ostaviti svako zamjeranje, razapeti svaki trag gorčine prema drugima.

“Opraštajte, pa će vam biti oprošteno! Dajte, pa će vam se davati … jer će vam se mjeriti mjerom kojom mjerite” (Lk 6,37-38). To ide ruku pod ruku s blaženstvima iz iste propovijedi: “Blago milosrdnima jer će postići milosrđe” (Mt 5,7). On želi da oprostite drugima kako biste mogli ući u blagoslove i radost posinjenja.

Autor: David Wilkerson