Zašto Veliki petak ima duboko značenje za kršćane?

Kroz patnju i smrt dolazi otkupljenje i život

Veliki petak je dan od dubokog značaja za kršćane jer se sjećamo raspeća i smrti Isusa Krista za naše grijehe. Obilježava se tijekom Velikog tjedna u petak prije Uskrsne nedjelje.

Veliki petak kamen je temeljac kršćanske vjere jer je tog dana razapet na križu. Danas kršćani diljem svijeta razmišljaju o žrtvi koju je Isus podnio, noseći grijehe čovječanstva i nudeći iskupljenje.

Događaji koji su prethodili Velikom petku uključuju Isusovu izdaju, Njegovo uhićenje, suđenje i put na Golgotu, gdje je bio razapet. Ti su događaji zapisani u evanđeljima Novog zavjeta.

Veliki petak: Što se dogodilo na taj dan?

Teološki, Veliki petak je bitan jer predstavlja ispunjenje Isusove misije spasenja. Na raspeće se gleda kao na krajnji čin božanske ljubavi i milosrđa, koji vjernicima nudi oprost i obećanje vječnog života.

Kršćani diljem svijeta svečano obilježavaju Veliki petak. Bogoslužja često uključuju čitanje Svetog pisma i pjesme koje govore o Isusovoj muci.

Na taj dan smo pozvani na osobnu introspekciju žrtve, oprosta i preobražavajuće moći Isusove ljubavi koja ima moć promijeniti naš život.

Veliki petak je dan žalosti, ali i nade, jer vodi do proslave Uskrsne nedjelje, kada se kršćani raduju Isusovom uskrsnuću. To je ključni trenutak koji naglašava temeljnu poruku kršćanstva: kroz patnju i smrt dolazi otkupljenje i život.

NAJNOVIJE!