Kako zaustaviti preljub prije nego počne? Pripazite na ovih šest stvari

Kako možete zaustaviti preljub prije nego počne? Ljubavne afere ne započinju sa samim seksualnim činom. Treba pripaziti na nekoliko stvari!

Većina od nas smo u nekom trenutku bili svjedoci razaranja braka zbog nevjere. Vidimo brakove koji zamalo završavaju raspadom, kao i uništene brakove zbog nevjernog muža ili nevjerne žene.

Ljubavne afere ne započinju sa seksom. Završavanje u krevetu s muškarcem koji nije vaš muž ili ženom koja nije vaša supruga, jednostavno je samo jedan korak u dugom nizu događaja, samo jedna odluka u dugom nizu loših odluka.

Kako zaustaviti preljub
Foto: Pixabay

Prošli sam vikend zajedno s Denny Burk govorio na konferenciji o seksu i lažima koje su ukorijenjene u društvu. Denny je propovijedao snažnu poruku o blagoslovu i važnosti seksualne intimnosti unutar braka, i dok je propovijedao, spomenuo je jednog od njegovih omiljenih propovjednika, Tommya Nelsona, koji je u 6 koraka opisao kako ljudi jednostavno padaju u izvanbračne afere. Tih je 6 koraka vrijedno razmatranja. (Napomena: Pišem iz ugla jednog muškarca, ali ovo se lako može odnositi i na žene.)

1) Ignoriranje

Afere ne započinju u trenutku kada dođe do seksualne intimnosti s nekim tko nije vaš supružnik. Afere započinju mnogo prije, u trenutku kada započinjete ignorirati intimnost u vašem braku. To nije samo seksualna intimnost, već intimnost koja dolazi putem upoznavanja, dugih razgovora licem u lice, te fizičkog kontakta. Umjesto da se bavite s vašom suprugom, postajete hladni i nezainteresirani. Radost blijedi, a nezadovoljstvo raste.

2) Susret

Kada ste uklonili intimnost u vašem vlastitom braku, neizbježno ćete naići na neku drugu osobu koja će vas privući. Ona vas može privući fizički, može vas privući karakterom, može vas privući naizgled onim što vašoj ženi nedostaje. Bez obzira na specifičnosti, postojat će nešto u vezi nje što će vas privući i uvjerljivo vam ponuditi upravo ono što vam nedostaje u vašem vlastitom braku.

3) Uživanje

Nakon tog susreta, uskoro ćete otkriti da počinjete uživati u vašem odnosu s tom drugom ženom. Vaše uživanje u toj ženi vam dopušta da ona zauzme mjesto  u emocionalnom prostoru koje je nekad bilo rezervirano za vašu suprugu. To je mjesto na kojem će mudar čovjek odmah prepoznati opasnost i udaljiti se. Ipak, užitak je ugodan, naravno, a mnogi muževi zanemaruju poduzeti mudar potez kakav se očekuje od vjernika.

4) Povećavanje prilika

Ako ne poduzmete mjere protiv uživanja u tom odnosu, uskoro ćete početi povećavati prilike da budete s njom. Zadržat ćete se na mjestu gdje znate da biste ju mogli susresti. Požurit ćete da dođete na mjesto gdje možete naići jedno na drugoga. Vašu pauzu s posla ćete uskladiti s njezinom. Stvorit ćete prilike da razgovarate putem telefona ili Facebooka ili putem poruka ili licem u lice.

5) Izražavanje emocija

Neizbježno, ovaj rastući odnos će vas dovesti do jedne vrste intimnosti, toliko jake i toliko uzbudljive da ćete morati znati osjeća li ona isto. Pokazat ćete svoje osjećaje. Nećete odmah izraziti sve svoje osjećaje – previše ste pametni i suptilni. Umjesto toga, pomalo ćete pokušavati s nečim novim. „Stvarno uživam družiti se s tobom.“ A ona će odgovoriti: „I ja uživam u druženju s tobom.“ „Volio bih da mogu sa svojom suprugom razgovarati na način na koji razgovaram s tobom.“ A ona će reći: „I ja bih voljela da mogu razgovarati sa svojim mužem kao s tobom.“ A onda ćete otići korak dalje: „Volio bih da je moja žena poput tebe“, a ona će odgovoriti: „I ja bih voljela da je moj suprug poput tebe.“ U ovom trenutku ste uhvaćeni. U zamci ste. Tommy Nelson kaže: „Izgradili ste most do Otoka Fantazije“, i sada je više nego sigurno da ćete prijeći taj most. Emocionalna veza je već prisutna i sada je samo prirodno da na tu emocionalnu povezanost dodate fizički doživljaj.

6) Iskustvo

Sve što je preostalo je iskustvo fizičke konzumacije tog užitka, tog izražavanja emocija i te emocionalne povezanosti. U sljedećem trenutku ste zajedno u krevetu kao preljubnici, upleteni u potpuno razvijenu i uspostavljenu aferu.

John Owen daje ključan uvid: „Grijeh uvijek teži krajnosti; najmanji grijeh je samo jedan korak do najvećeg i najpodmuklijeg grijeha. To je odluka zanemarivanja odnosa s vašom suprugom, ignoriranje bračne intimnosti. To su bili već prvi mali, grešni koraci do uništenja vašeg braka.“

Hebrejima 3,12-13: „Pazite, braćo, da ne bi u kome od vas bilo srce opako, nevjerno, u odstupanju od živoga Boga. Nego, hrabrite jedni druge svakodnevno dok još traje to „danas“; da tko od vas ne otvrdne zavodljivošću grijeha.“

Autor: Tim Challies; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Challies.com

PROČITAJTE JOŠ: