4 biblijska savjeta za dobro zdravlje

Što Biblija kaže o zdravlju? Koji su biblijski savjeti za dobro zdravlje? Zdravlje smo dobili kao dar od Boga i na njega trebamo paziti. 

Iako je za kršćane od neophodne važnosti da paze na svoju duhovnost; kroz molitvu, proučavanje Božje riječi i sl., ne smijemo zanemariti činjenicu kako trebamo paziti i na svoje tjelesno zdravlje.

Zdravlje je Božji dar

Zdravlje smo dobili kao dar od Boga, ali kao dobri upravitelji trebamo paziti kako živimo.

Postoje vjernici koji će negirati tu istinu i zanemariti svoja tijela, što ni u kojem slučaju neće doprinijeti širenju Božjeg kraljevstva, već će donijeti sramotu Božjem imenu. Možda će i njegovati svoju duhovnost, ali Bog želi da se brinemo i o našim tijelima koja su hram Duha kako bi kao kompletna osoba mogli ispravno funkcionirati Njemu na slavu.

I Stari i Novi zavjet vrve citatima o tjelesnom zdravlju jer zdravo tijelo donosi čast Bogu i u boljem je stanju za obavljanje Njegove službe. Bog je obećao iscijeliti naše bolesti (Ps 103,3), no dao nam je i odgovornosti da se brinemo za naša tijela.

VIDI OVO: Molitva za zdravlje: Ovako trebate moliti za ozdravljenje

Biblijski savjeti za dobro zdravlje

Ovo su biblijski savjeti za dobro zdravlje:

1. Dobro jedite

Jedite više puta na dan po manje, a vaša prehrana neka bude raznovrsna. Jedite što više povrća bogatog vitaminima i ne pretjerujte s masnom i kaloričnom hranom, osobito svinjetinom. Umjesto kaloričnih kolača i slatkoga, jedite više svježeg voća.

2. Vježbajte

Nedostatak tjelovježbe može prouzrokovati višak kilograma što je štetno za zdravlje. Probajte se preko dana više kretati, osobito ako je vaš posao umne prirode ili ako veći dio dana provedete sjedeći. Još bolje, odredite si vrijeme za sebe (petnaestak minuta, pola sata) koje ćete provesti u šetnji, laganom trčanju i sl.

3. Odmarajte se

Pretjerani rad, bio fizički ili umni, dovest će vas do loših rezultata, ako ne odvojite vremena za odmor. Isus nije beskorisno rekao da je dan odmora napravljen za čovjeka (Mk 2,27).

Neophodno je rasporediti vrijeme kada ćemo raditi, a kada se odmarati i opuštati. Za dobro zdravlje bitan je san od nekih sedam do osam sati noći. Normalno, kako bi se naše tjelesne i duhovne baterije napunile, valja uzeti svakako jedan dan odmora u tjednu kada ćemo se udaljiti od naše stresne svakodnevice.

VIDI OVO: Biblija i medicina: Upute koje je Bog dao o postupanju u slučaju bolesti, a vrijede i danas

4. Pazite na higijenu

Ako promotrimo Stari zavjet, osobito Levitski zakonik, možemo primijetiti kako je Bog postavio određena pravila za čistoću, odnosno higijenu Izraelaca. Morali su se često kupati, prati odjeću, čistiti svoje domove, jesti čistu hranu itd. Premda pustinja nije osiguravala najbolje sanitarne uvjete, Izraelci su bili zdrav narod (Ps 105,37). Kada bi kao vjernici prakticirali slične stvari, nema sumnje kako bi uživali u izvrsnom zdravlju.

NAJNOVIJE!