Brzo hodanje: Zašto je dobro za zdravlje?

Brzo hodanje ima brojne dobrobiti za zdravlje cijelog organizma, a osobito je zdravo za naše srce, mozak i krvožilni sustav. 

Kada govorimo o tjelesnoj aktivnosti, često se postavlja pitanje što je to što će nam svima odgovarati i što bi svatko mogao prakticirati. Možda biste htjeli aktivno provesti vrijeme sa svojim roditeljima ili prijateljima, ali jednostavno niste u istoj kondiciji.

Iz tog razloga je brzo hodanje idealno rešenje. Točno je da svatko ima svoj ritam, i da su stariji ljudi malo sporiji, ali kod brzog hodanja ćete lako naći neku zlatnu sredinu.

Brzo hodanje dobar je način za ljude da povećaju razinu svoje aktivnosti ili si olakšaju aktivniji način života. Za razliku od drugih oblika vježbanja, brzo hodanje ima manji rizik od ozljeda i jeftina je aktivnost.

Osim što ga možete prakticirati individualno ili u društvu, brzo hodanje ima puno dobrobiti za naš organizam.

Što je brzo hodanje?

Brzo hodanje primjer je aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta.

Pouzdani izvor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) definira aerobnu aktivnost umjerenog intenziteta kao sve što tjera osobu da se znoji i povećava broj otkucaja srca do te mjere da može govoriti, ali ne i pjevati.

Osoba bi trebala težiti brzom hodanju svaki dan u trajanju od najmanje 30 minuta.

Brzo hodanje
Foto: Unsplash

Zašto je brzo hodanje dobro za zdravlje? 

Osoba može doživjeti brojne zdravstvene koristi kada često brzo hoda ili, općenito, kada povećava razinu svoje aktivnosti.

Brzo hodanje utječe na smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, kao što su rak mokraćnog mjehura, dojke i debelog crijeva.

Evo za što je još dobro brzo hodanje:

1. Djeluje blagotvorno na tetive, ligamente, zglobove, kosti, a posebno na mišiće. Dok brzo hodamo, svaki naš mišić radi. Ovo odgovara i krvožilnom sustavu, točnije srcu i krvnim žilama, plućima i cijelom dišnom sustavu.

2. Brzo hodanje pozitivno utječe i na našu psihu jer smanjuje stres, ublažava simptome depresije, anksioznost i poboljšava raspoloženje.

3. Brzim hodanjem možete i istopiti kilograme, trošeći prosječno od 300 do 350 kalorija. Kako biste gubili kilograme, trebalo biste prelaziti granicu između 10.000 i 16.000 koraka dnevno. Naravno, ništa ne treba raditi naglo, već tijekom vremena povećavati broj pređenih koraka.

4. Brzo hodanje poboljšava cirkulaciju.

5. Poboljšanje rada probavnog sustava je još jedna od dobrih stvari koje dobivate uključivanjem brzog hodanja u svoj život.

Brzo hodanje za mršavljenje?

Prema izvješću iz 2017., 10 minuta brzog hodanja dnevno moglo bi pomoći neaktivnim osobama da dosegnu umjerenu težinu. Izvješće definira “neaktivnost” kao uključenje u aktivnosti umjerenog intenziteta manje od 30 minuta tjedno.

Međutim, samo brzo hodanje neće pomoći u gubitku težine. Ako osoba želi izgubiti težinu, također treba uzeti u obzir svoj dnevni izbor prehrane i unos kalorija.

Kako bi održala umjerenu težinu, osoba treba uravnotežiti prehranu s količinom tjelesne aktivnosti koju poduzima svaki dan.

Brzo hodanje tehnike
Foto: Unsplash

Brzo hodanje – tehnike

Evo nekoliko savjeta za dobro hodanje:

  • Počnite polako kako biste se zagrijali, a ohladite se usporavanjem.
  • Ramena držite spuštena i opuštena, a zadržite duga, ravna leđa.
  • Postupno počnite uključivati stepenice ili ​​brda u svoje pješačke rute.

Ako osoba osjeti bol u nogama nakon brzog hoda, može imati koristi od masaže stopala ili namakanja stopala u toploj vodi.

Zaključak

Brzo hodanje i druge vrste umjerene aerobne vježbe imaju mnoge zdravstvene prednosti, poput smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2. Brzo hodanje jeftin je i jednostavan način za ljude da povećaju razinu svoje tjelesne aktivnosti.

Ako osoba želi napredovati do jačih aerobnih aktivnosti, može započeti s brzim hodanjem prije nego što prijeđe na trčanje.