Zelena salata za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

Zelena salata je odlična za zdravlje. Ljekovita svojstva zelene salata su mnogobrojna.

Može smanjiti kolesterol, regulirati san, kontrolirati tjeskobu, smanjiti upalu i dati tijelu mnogo važnih antioksidanata.

Što je zelena salata? 

Zelena salata nosi službeni naziv Lactuca sativa te su ju prvi put uzgajali Egipćani prije više od tisuću godina. Koristili su njezino sjeme za proizvodnju ulja, kao i njezine listove. Salata ima i kulturno i religijsko značenje u Egiptu te se smatrala svetom. Kasnije su ju počeli uzgajati Grci i Rimljani. 

U razdoblju između 16. i 18. stoljeća su ljudi počeli kultivirati razne vrste zelene salate. Tijekom Srednjeg vijeka u Europi zelena salata je smatrana kao biljka koja sadrži mnoga ljekovita svojstva te se spominje u nekoliko srednjovjekovnih tekstova. Mogu se pronaći primjeri prepisivanja zelene salate kao lijeka za određene tegobe. 

Sušena zelena salata prepisivana je kao lijek za nesanicu te se koristila kao kapi za nos, sedativ te lijek za grčeve. U Srednjem vijeku te pri početku modernih vremena, proširila se iz Europe do Sjeverne Amerike.

Tijekom 19. stoljeća proširila se i na druge dijelove svijeta, posebno na Aziju, Južnu Ameriku, Afriku i Australiju. Danas se zelenu salatu može pronaći u svim dijelovima svijeta. 

Zelena salata: Nutritivna vrijednost

Zelena salata sadrži dosta vode kao i manje količine kalorija, proteina, masti, ugljikohidrata, dijetalnih vlakana i šećera.

Minerali i vitamini koje možemo naći u njoj uključuju kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij i cink uz vitamine B kao što je tiamin, riboflavin, niacin, folate, vitamin B6 te vitamina C, A, E i K. 

Zelena salata: Kalorije i ugljikohidrati

Zelena salata u količini od 100 grama sadrži oko 2,9 g ugljikohidrata i 15 kalorija. 

Zelena salata nutritivna vrijednost
Foto: Unsplash

Zašto je zelena salata odlična za zdravlje? 

Tisućama se godina koristila u medicinske svrhe jer je jako dobra za zdravlje. Slijedi nekoliko razloga zašto je zelena salata dobra za zdravlje. 

1. Zelena salata djeluje protuupalno 

Zelena salata sadrži protuupalna svojstva koja kontroliraju upalne procese. U eksperimentima je potvrđeno da ekstrakt zelene salate može znatno smanjiti upale u tijelu, no potrebno je više istraživanja kako bi rezultati bili jasniji. 

2. Zelena salata smanjuje kolesterol

Ona može biti korisna pri smanjenju kolesterola koji često dovodi do kardiovaskularnih bolesti i drugih teških stanja. Visok kolesterol je jako loš te može dovesti do srčanog i moždanog udara. Provedeno je istraživanje na štakorima kako bi se testirao utjecaj konzumacije zelene salate na kolesterol i mast.

Rezultati su naznačili da se pojavilo znatno smanjenje kolesterola kod miševa koji su jeli zelenu salatu nasuprot onima koji ju nisu jeli.

U većini slučajeva uočena je lipidna peroksidacija koja je zaslužna za taj oblik kontrole kolesterola. To pokazuje da bi ona mogla pomoći smanjiti rizik od razvitka kardiovaskularnih bolesti. 

VIDI OVO: Najzdravija salata na svijetu: Jeste li probali ovu biljku?

3. Pospješuje san

Unani medicina koristila je zelenu salatu za pospješivanje sna. Istraživanje je pokazalo da ona povećava kemikaliju koja je, kada je dana miševima, imala sedativan učinak.

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da su za taj učinak zaslužni nepolarni agenti u salati. Također je zabilježen smanjen ritam srca. Navedena kemikalija djeluje tako što blokira uzbuđenje mišića i neurona. 

4. Djeluje kao antioksidant 

Istraživanje je pokazalo da zelena salata može djelovati kao antioksidant koji se bori protiv utjecaja slobodnih radikala. Antioksidanti su biokemikalije koje dobivamo prehranom. Jako su važni za zdravlje i prevenciju bolesti. 

Antioksidanti djeluju kao barijere za slobodne radikale koji nastaju tijekom staničnog metabolizma. Ti slobodni radikali mogu napasti zdrava tkiva, stanice i DNA u njima. Antioksidanti, u drugu ruku, neutraliziraju slobodne radikale prije nego napadnu tkiva i stanice. 

zelena salata ljekovita svojstva
Foto: Pixabay

5. Zelena salata je idealna za mršavljenje

Zbog činjenice što sadrži visok postotak vlakana koji utječu na poboljšavanje probave, ovo je namirnica koja se najčešće koristi za mršavljenje. Ovo vam možda može zvučati čudno, ali znajte da je za kvalitetno i dugoročno reguliranje tjelesne težine vrlo važno imati pravilnu probavu. Ako je vaš izbor zelena salata dijeta će vam biti lakša, podnošljivija, a što je najvažnije – nećete imati osjećaj gladi.

6. Zelena salata je korisna za zdravlje srca

Vitamin C i beta karoten su prijatelji zdravlja vašeg srca, a u zelenoj salati njih ima u izobilju. Oni će zajedno pomoći u sprečavanju i uklanjanju viška kolesterola u krvi, što vas čuva od brojnih bolesti. Zanimljivo je to što zelena salata zdravlje srca čuva jer je riječ o povrću koje sprečava i taloženje kalcija na zidovima vena i arterija.

7. Bogat izvor omega-3 masnih kiselina

Ne morate kupovati skupe tunjevine u konzervi samo zbog toga što ste čuli da su one bogate ovim korisnim kiselinama! Njih imate sasvim dovoljno u zelenoj salati. Ako to niste znali, reći ćemo vam i kako pored omega-3, ona sadrži i omega-6 masne kiseline.

8. Ima antikancerogeno djelovanje

Zelena salata zdravlje čovjeka čuva i kada su maligna oboljenja u pitanju. Naime, u njenim listovima nalaze se sastojci koja utječu na stanice raka i sprečavaju njihov rast i dalje širenje. Posebno je zanimljivo što je ovo povrće pravi izbor kod oboljelih od leukemije, jer postoje dokazi o tome kako povećana konzumacija može ukloniti i do 50 posto malignih stanica!

9. Zelena salata sadrži obilje proteina

Kao što smo već rekli, zelena salata kalorije sadrži u prilično malim količinama, dok s druge strane obiluje proteinima. Čak 20 posto njih nalazi se u ovim ukusnim listovima. Naravno, što je više jedete, time ćete unositi i veću količinu aminokiselina što je posebno korisno za vaše mišiće i kosti.

10. Balansira pH vrijednost organizma

Minerali u ovom povrću pomažu u uklanjanu toksina iz vašeg tijela. Samim tim, potiče održavanje alkalne ravnoteže u organizmu. Dat će vam veće količine energije, osjećat ćete se snažno i dobro, bolje ćete misliti i rasuđivati, a vaša koža postat će lijepa i čista.

11. Zelena salata je odlična za dijabetičare

Nizak glikemijski indeks koji ima zelena salata posljedica je činjenice kako sadrži malo kalorija. Ovakva hrana je odlična za svakoga tko obraća pozornost na razinu šećera u krvi, zbog čega je najčešći izbor kod dijabetičara.

Redovna konzumacija zelene salate sprečava i smanjuje rizik od brojnih bolesti. Najčešće se preporučuje onima kod kojih se javlja anemija, kao i mogućnost od javljanja osteoporoze, krvožilnih bolesti bolesti i Alzheimera.

12. Korisna je protiv mikroba

Zelena salata dobra je za borbu protiv mikroba. Istraživanje je pokazalo da bakterija Candida albicans i druge gljivice postaju deformirane u kontaktu sa zelenom salatom. To svojstvo posjeduju biokemikalije kardenolidi. Istraživanja slična navedenom su samo potvrdila da zelena salata dobro djeluje u borbi protiv mikroba. 

13. Zelena salata može smanjiti tjeskobu 

Već je spomenuto da je zelena salata bila jako važna u Srednjem vijeku zbog utjecaja na neurološko zdravlje. Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da može smanjiti tjeskobu. Kada je životinjama davan ekstrakt zelene salate poboljšala se njihova mišićna aktivnost. Ovo vrijedi za većinu zelenog lisnatog povrća. 

Zelena salata recepti
Foto: Unsplash

VIDI OVO: Najzdravije povrće na svijetu: 14 vrsta koje trebate uključiti u prehranu

Recepti

Donosimo i nekoliko recepata za odličnu zelenu salatu. 

  1. Povrtna salata: Izrežite rajčicu, krastavac, rotkvicu, mrkvu, crvenu i žutu papriku te listove zelene salate. Sve stavite u posudu i začinite solju, biberom, maslinovim uljem i sokom limete. 
  2. Zelena salata s kukuruzom: Prvo trebate skuhati kukuruz i dobro ga ohladiti. Izrežite luk, zelenu salatu i rajčicu te sve stavite u zdjelu. Dodajte izrezani kukuruz i začinite solju, biberom, maslinovim ulje i  sokom limete. Možete dodati i mrkvu, gljive, kuhani grašak te ribu ili piletinu. 

Zelena salata – nuspojave

Zelena salata kod nekih osoba može izazvati alergijsku reakciju, potvrdilo je istraživanje. Alergije su abnormalna reakcija imunološkog sustava na određenu hranu koju tijelo prepoznaje kao štetnu. Ako inače patite od alergija, budite oprezni prije nego prvi put probate zelenu salatu.