Što će se dogoditi sa Zemljom kada se Isus bude vratio?

U Otkrivenju 21 i 22 dobivamo vrlo jasnu sliku o tome kako će izgledati nova Zemlja.

Što će se dogoditi s planetom Zemljom kada se Isus ponovno vrati? Točan odgovor na ovo pitanje glasi: ništa se neće dogoditi na Zemlji jer Zemlja više neće postojati.

Petar je pisao o Danu Gospodnjem: „…i zemlja i djela, što su na njoj, izgorjet će“. (2. Petrova 3, 10b) Zemlja kakvu znamo će doći do svoga kraja. To će se zbiti zato što je Bog za nas pripremio nešto bolje.

Petar nastavlja: „Ali čekamo po obećanju njegovu novo nebo i novu zemlju, u kojima stanuje pravednost“. (2. Petrova 3, 13)

Nova Zemlja

Možda bismo trebali preoblikovati pitanje – što će se dogoditi na novoj Zemlji? Kakav će biti život na novoj Zemlji?

VIDI OVO: Što su novo Nebo i nova Zemlja koje spominje Otkrivenje?

Prva stvar koju smo već spomenuli je da će to biti mjesto pravednosti. Neće biti mjesta za grijeh. Samo to bi kod nas trebalo izazvati nostalgiju za novom Zemljom. No Biblija nas uči puno više od toga.

U Otkrivenju 21 i 22 dobivamo vrlo jasnu sliku o tome kako će izgledati nova Zemlja. Jasno je da slava nove Zemlje nadilazi Ivanove sposobnosti da to opiše. Ipak nekoliko stvari je jasno.

Novi Jeruzalem će se s neba spustiti na zemlju, što znači da će se raj nalaziti na novoj Zemlji. (21,2) Nova Zemlja će isto tako biti mjesto gdje će prebivati Bog koji će ondje biti s čovjekom. (21,3) Neće biti smrti, žalovanja, plača ni boli. Novi Jeruzalem, središte nove Zemlje, će biti prekrasno mjesto izvan našeg poimanja. (21,9- 23)

Uzbuđujuća budućnost

Neki ljudi se ne uzbuđuju zbog vječnog života zato što ga zamišljaju kao beztjelesno postojanje koje se sastoji od pjevanja pjesama za cijelu vječnost. No Biblija nam pokazuje znatno bogatiju sliku od ove. To bi nam trebalo pomoći da jedva čekamo vječni život, premda nije uvijek jasno koliko je metaforičan opis nove Zemlje i novog Jeruzalema.

VIDI OVO: Što će se dogoditi s nama kada budemo čuli glas posljednje trube?

Nova tijela i Gospodinova prisutnost

Prije svega Bog obećaje da ćemo na novoj Zemlji svi biti s novim tijelima. Ta tijela će biti puno slavnija od naših sadašnjih tijela (Pavao ta tijela uspoređuje kao zrnca i biljke pšenice). (1. Korinćanima 15, 35-49)

Drugo, glavna atrakcija nove Zemlje će biti ta što ćemo biti u Gospodinovoj prisutnosti. (21, 3; 21,22; 22,3) Uvijek će biti novih stvari koje ćemo moći otkriti o Bogu. Nikada nam neće dosaditi prebivati u Njegovoj prisutnosti.

Širok spektar uzbuđujućih stvari

Treće, imat ćemo širok spektar uzbuđujućih stvari koje ćemo raditi. Bog će novu Zemlju i novi raj stvoriti za nas, što znači da će biti puno toga za istražiti! Uživat ćemo u najboljim pićima i jelima jer će nas Bog pozvati na bračnu večeru Janjeta. (Otkrivenje 19, 6-10)

Bez obzira koliko se to činilo metaforično, nema sumnje da će ondje biti i prave hrane. Isus je rekao svojim učenicima da će s njima u Kraljevstvu svoga Oca ponovno piti vino. (Matej 26, 29)

Produktivan rad

Na novoj Zemlji bit će i produktivnog rada za slavu Božju kao što čitamo da će slava i čast svih nacija biti donesena u Novi Jeruzalem. Osim toga, provodit ćemo vrijeme slaveći Gospodina (22, 3) i vladat ćemo zajedno s Bogom za sve vjekove. (22, 5)

Toliko je toga što mi ne znamo i što ne možemo ni zamisliti o životu na novoj Zemlji. No s obzirom na to da je Bog taj koji to sve priprema možemo biti sigurni da će to biti vrlo uzbuđujuće i nagrađujuće. Nemojte to propustiti kroz nevjeru!

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!