Je li moguće živjeti poput Isusa Krista?

Bog je oduvijek ljubio čovjeka. Nakon Adamovog pada, Bog jako dobro zna naše slabosti. Je li moguće živjeti poput Isusa Krista?

Kroz sva stoljeća do danas, Bog je vidio svakakve ljude. Vidio je ljude koji otvoreno žive u grijehu. Također je vidio ljude koji su pokušavali obdržavati Njegove zapovijedi – ljude koji su očajnički pokušavali biti poslušni zakonima koje im je dao. Svi su ti ljudi imali nešto zajedničko.

Bog nas toliko voli da želi provesti vječnost s nama. Ali zbog svojih vlastitih zakona, zakona koji su nepromjenjivi, Bog jednostavno ne može dopustiti ljudima koji žive u grijehu da uđu u Njegovo Kraljevstvo – Kraljevstvo koje se sastoji od pravednosti, mira i radosti (Rimljanima 14, 17).

Tako je Bog poslao vlastitog Sina na zemlju da nas spasi. Isus je umro za naše grijehe i Bog nam je obećao sve oprostiti ako prihvatimo Isusa kao svoga Spasitelja i Gospodina. Isus treba biti naš uzor, jer je živio savršen život i stvorio korake da bismo ih slijedili.

Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim. (1. Petrova 2, 21)

Živjeti poput Isusa Krista: Kako je to moguće?

Isus se nije vratio na nebo da bi se samo družio sa svojim Ocem i ostavio nas da se sami borimo s vlastitim grijehom i nevoljama. Obećao je poslati Duha Svetoga da nam pomogne, uči nas i dade nam snagu da pobjeđujemo. Bog Ga šalje onima koji su umorni od vlastitog grijeha i koji Ga slušaju (Djela 5, 32).

Božja je želja da svi koji Ga poznaju postanu sličniji Kristu. To činimo tako da prvo rastemo u našem znanju o Njemu. Razumljivo je da ne možemo postati poput nekoga ako ga ne poznajemo. Što Ga dublje poznajemo, postajemo sličniji Njemu. Naravno, samo znanje neće stvoriti karakter sličan Isusovom. Znanje koje stječemo iz Božje Riječi mora utjecati na naša srca i uvjeriti nas u potrebu da se pokoravamo onome što smo naučili.

Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno. (Rimljanima 12, 2)

Posljedica poznavanja i pokoravanja Bogu jest da On postaje sve veći i veći, a mi postajemo sve manji dok mu prepuštamo kontrolu nad svojim životom. Ivan Krstitelj je to predivno rekao: “On treba da raste, a ja da se umanjujem” (Ivan 3, 30).

Moramo se moliti za pomoć da prestanemo činiti ono što nije u redu – da prestanemo vršiti vlastitu volju umjesto Božje. Isus se raduje kada vidi da čeznemo služiti Mu cijelim srcem i zato nam Njegov Duh pomaže dalje na putu spasenja i, malo po malo, pokazuje nam koje stvari trebamo odbaciti. Na taj način postajemo sve sličniji Isusu.

Što nam pomaže da postanemo sličniji Isusu?

Da postanemo sličniji Isusu moramo molimo Boga da nam u tome pomogne. Isus je rekao svojim sljedbenicima: “Ako me za što zamolite u ime moje, ja ću to učiniti” (Ivan 14, 14). Bog će sigurno uslišati molitve onih koji traže da postanu sličniji Isusu.

Drugo, možemo postati sličniji Isus proučavajući Njegov život. Četiri evanđelja nude najbolje informacije o Njegovom životu na zemlji. Ostatak Novog zavjeta nudi dodatne informacije o Njegovim učenjima. Stari zavjet pruža mnogo podataka o proroštvima vezanim za Isusa Krista. Svaka stranica Biblije pruža neki uvid koji se može povezati s Isusom i pomoći nam da postanemo sličniji Njemu.

Pored proučavanja Njegovog života i učenja, važno je i izvršavati ono što je rekao. Kao što Jakovljeva 1, 22 zapovijeda: “Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe.”

“Težite za posvećenjem bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina!” (Hebrejima 12, 14)

Ovaj proces uzrokuje da rastemo i događa se tijekom čitavog života u Kristu.

PROČITAJTE JOŠ: