Sve Božje zapovijedi su za naše dobro
Foto: Pexels

“… držeći zapovijedi Gospodnje i odredbe njegove što ti ih ja danas zapovijedam za tvoje dobro.” (Ponovljeni zakon 10,13)

Zapazimo zadnje tri riječi u današnjem retku: “za tvoje dobro.” Sve zapovijedi Gospodnje su za naše dobro. Mnogi ovo ne shvaćaju.

Oni o Bogu misle kao o strogom sucu koji nameće odredbe i propise koji životu oduzimaju svaku radost. Ali nije tako! On je zainteresiran za naše blagostanje i zadovoljstvo te sve svoje zakone daje s tim ciljem.

Uzmimo kao primjer nekolicinu odredbi iz Deset zapovijedi.

Zašto Bog kaže da ne smijemo imati drugih bogova? Jer zna da ljudi postaju kao objekti svoga štovanja, a lažni bogovi vode u izopačenost.

Zašto kaže da ne smijemo sebi praviti idole? Jer je idolopoklonstvo usko vezano uz demonizam. “To što pogani žrtvuju, zlodusima žrtvuju” (1. Korinćanima 10,20), a cilj zloduha uvijek je samo da uništi.

Zašto Bog od sedam dana izdvaja jedan dan za počinak? Jer je on stvorio čovjeka te zna da mu zbog njegove konstitucije treba počinak od rada. Narodi koji su pokušali nametnuti sedmodnevni rad otkrili su da je produktivnost pala te su morali odustati od eksperimenta.

Zašto Bog zapovijeda da se djeca pokoravaju svojim roditeljima? Jer to spašava djecu od lakomislena i razuzdana života, čak i od prerane smrti.

Zašto Bog zabranjuje preljub? Jer zna da uništava dom i obitelj kao i sreću onih koje pogađa.

Zašto Bog zabranjuje ubojstvo? Jer ono vodi u osjećaj krivice i grizodušja, u utamničenje, a ponekad i u smrtnu kaznu.

Zašto Bog osuđuje požudu? Jer se grijeh začinje u umu. Ako mu ondje udovoljimo, na kraju ćemo grijeh i počiniti. Ako ne možemo kontrolirati izvor, nećemo biti u stanju kontrolirati niti bujicu koja iz njega istječe.

Tako je i s drugim grijesima: uzimanjem imena Božjeg uzalud, krađom, lažnim svjedočenjem… Ne možemo izbjeći njihove posljedice. Oni uzimaju danak u našem duhu, duši i tijelu. Svaki grijeh pokreće bolno refleksivno djelovanje, oduzima grešniku mir, radost i zadovoljstvo. Žanjemo ono što smo posijali. Sve se vraća, sve se plaća.

Pred mnogo godina netko je napisao knjigu pod naslovom “Dobri Božji zakoni”. Oni uistinu jesu dobri jer su predviđeni za naše dobro.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com